ROBIN UTRECHT

Coronablog: 16- en 17-jarigen kunnen zich aanmelden op reservelijst QVAX, vanaf 18 jaar kan je ook kiezen voor vaccin van Johnson & Johnson

Vanaf vandaag kunnen ook jongeren tussen 16 en 17 jaar zich aanmelden op de reservelijst voor een coronavaccin. Wie 41 jaar en ouder is, kan nu ook kiezen voor het vaccin van Johnson & Johnson via QVAX. Verder blijven alle coronacijfers dalen. Gemiddeld worden nu 49 mensen per dag opgenomen in het ziekenhuis en overlijden nog gemiddeld 8 patiënten per dag. Het aantal geregistreerde besmettingen daalt met 42 procent, tot gemiddeld 801 per dag. Volg de belangrijkste corona-updates in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Ook 16- en 17-jarigen kunnen zich vanaf vandaag aanmelden op vaccinatielijst QVAX

Vanaf vandaag kunnen jongeren van 16 en 17 jaar zich inschrijven op QVAX, de reservelijst voor de coronavaccins. Normaal gezien worden de 16- en 17-jarigen pas gevaccineerd als alle volwassenen een eerste prik hebben gekregen. Maar door zich in te schrijven op de reservelijst, kunnen ze toch al sneller aan de beurt komen.

"Het gaat momenteel heel snel. De uitnodigingen voor de dertigers zijn de deur uit en dus komen de twintigers, maar ook de 16- en 17-jarigen bovenaan op de reservelijst", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).

"We verwachten dat er de komende weken wel wat vaccins zullen over zijn, omdat sommige mensen toch eerst op vakantie zullen gaan en zich daarna pas zullen laten vaccineren. Het is belangrijk dat we die vrijgekomen vaccins optimaal gebruiken en dat we niet met overschotten blijven zitten”, zegt minister Beke.

De reservelijsten drogen stilaan op, belangrijk dat we niet met overschotten blijven zitten
Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V)

"We horen ook van de vaccinatiecentra dat de reservelijst stilaan opdroogt. Vorige week stonden er 130.000 mensen op de lijst, maar daarvan zijn er vorige week ook al 25.000 gevaccineerd.”

Wanneer je zal worden uitgenodigd, hangt natuurlijk af van het vaccinatiecentrum en de leveringen van vaccins. 16- en 17-jarigen met onderliggende aandoeningen worden wel nu al uitgenodigd. Tot nog toe is enkel het coronavaccin van Pfizer goedgekeurd voor min 18-jarigen.

Mensen vanaf 18 jaar kunnen zich vanaf vandaag ook aanmelden specifiek aanmelden voor het vaccin van Johnson & Johnson via qvax.be.

Jonger dan 41? Voortaan kan je via QVAX aanduiden of je opgeroepen wil worden voor het Johnson & Johnson-vaccin

Mensen jonger dan 41 jaar die zich via de reservelijst QVAX inschrijven om zich te laten vaccineren, kunnen voortaan aangeven of ze eventueel met het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson gevaccineerd willen worden.

Momenteel komen mensen jonger dan 41 jaar in ons land niet in aanmerking voor een inenting met Johnson & Johnson. Eind vorige week beslisten de ministers van Volksgezondheid in ons land dat zij toch de kans moeten krijgen om zich daarmee te laten inenten als zij dat zelf willen. Wie dat wenst, moet daarvoor zelf zijn toestemming geven nadat hij of zij eerst voldoende geïnformeerd is.

Die toestemming geven kan vanaf vandaag als je inschrijft op de reservelijst QVAX. Wie jonger is dan 41 en zich aanmeldt, krijgt een keuzeveld om aan te duiden of hij of zij ook voor Johnson & Johnson opgeroepen wil worden. Ook wie jonger is dan 41 en al eerder ingeschreven was via QVAX, zal een mail krijgen met de vraag om zijn of haar inschrijving bij te werken.

Je vrijwillig opgeven voor het Johnson & Johnson-vaccin betekent niet dat je automatisch voor dat vaccin opgeroepen zal worden, je kan als persoon op de reservelijst ook nog een oproep krijgen voor een ander vaccin. Er is dus nog altijd geen keuzevrijheid.

De vaccins voor mensen die via QVAX worden opgeroepen, worden volgens dezelfde prioriteiten verdeeld als via de gewone oproepen, dalend in leeftijd van oud naar jong. Hoeveel mensen jonger dan 41 jaar de kans hebben om sneller gevaccineerd te worden, zal ook afhangen van hoeveel Janssen-vaccins er de komende weken geleverd worden. Alle details kan je nalezen op laatjevaccineren.be

Twee opvallende cijfers uit de VS: 600.000 coronadoden, en helft Amerikanen heeft eerste prik gehad

Er vallen vandaag twee opmerkelijke coronacijfers te noteren uit de VS. Intussen is de kaap van de 600.000 coronadoden overschreden. En ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking heeft minstens één coronaprik gekregen. Tot midden april liep de vaccinatiecampagne op rolletjes, maar nu sputtert de machine. 

"Dat ligt niet aan een tekort van vaccins, want die zijn er in overvloed", zegt Amerikacorrespondent Björn Soenens. "Wel aan de twijfelaars, en de antivaxxers die heftig campagne voeren tegen vaccinatie. Opvallend ook: de best vaccinerende staten zijn staten waar Democraten het overwicht hebben. En de slechtst vaccinerende staten zijn allemaal staten die bij de laatste presidentsverkiezingen voor Trump gestemd hebben. De groepsimmuniteit is dus nog veraf. Al is in New York al zeven op de tien mensen gevaccineerd, en kan de hele economie in snel tempo weer open."

Groepsimmuniteit is nog veraf in de VS.

Björn Soenens, VS-correspondent

Brusselse 41-plussers kunnen zich zonder afspraak vaccineren tijdens twee nocturnes

Brusselaars van 41 jaar en ouder krijgen deze week op woensdag 16 en vrijdag 18 juni de kans om zich tijdens twee nocturnes, zonder afspraak te laten vaccineren in het vaccinatiecentrum van Sint-Pieters-Woluwe. Ze krijgen dan het vaccin van Johnson & Johnson, waar slecht een eenmalige dosis van nodig is.

De eerste nocturne morgen vindt plaats van 17.30 tot 19.30 uur en de tweede nocturne loopt vrijdag van 18.30 tot 20.30 uur. Op de Facebookpagina van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe kan je beide dagen in real time zien of er nog plaats is tijdens een van de twee vaccinatiesessies.

Luchtvaartmaatschappij Emirates boekt eerste verlies in 30 jaar

Emirates, de luchtvaartmaatschappij uit Dubai, moet een verlies in de boeken schrijven van zo'n 4,5 miljard euro. Het gaat om het eerste verlies in meer dan 30 jaar.

Net als in de rest van de luchtvaartsector zorgde het coronavirus voor bloedrode cijfers bij Emirates. Waar het bedrijf voor de coronacrisis nog een winst van omgerekend 247 miljoen euro realiseerde, zorgden de vele vliegbeperkingen voor een verlies van omgerekend 4,5 miljard euro. Emirates zag de omzet met 66 procent wegsmelten.

Door de crisis moest de luchtvaartmaatschappij het personeelsbestand met 31 procent afslanken, tot zowat 75.000 personeelsleden.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Zelfstandigen konden rekenen op 3 miljard euro corona-uitkeringen

In 2020 kregen zelfstandigen zowat 3 miljard euro aan uitkeringen om hen te ondersteunen tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ).

In maart werd het coronaoverbruggingsrecht, een uitbreiding van het klassieke overbruggingsrecht, gelanceerd om zelfstandigen te ondersteunen die hun activiteit moesten sluiten. In juni kwam daar het overbruggingsrecht voor de heropstart bij. In totaal werd vorig jaar zo 3 miljard euro uitgekeerd.

Behalve uitkeringen konden zelfstandigen nog rekenen op extra steunmaatregelen. Zo was er een vrijstelling van sociale bijdragen, goed voor 172 miljoen euro in 2020, een uitstel van betaling van sociale bijdragen, goed voor 416 miljoen euro, en het niet doorvoeren van verhogingen voor laattijdige betaling, goed voor 63 miljoen euro.

Zelfstandigen konden ook corona-ouderschapsverlof vragen, goed voor 33 miljoen euro uitkeringen.

Testcentra in Limburg drijven capaciteit op om vakantiegangers te screenen op corona

De zomervakantie komt eraan en de verschillende testcentra drijven de capaciteit op om ook vakantiegangers te screenen op corona. In Hasselt zullen ze vanaf 1 juli zo'n 300 tot 400 extra tests uitvoeren. In Genk kunnen ze vanaf dan 650 extra tests per dag doen. Het ziekenhuis werkt daarvoor samen met een privé laboratorium.

Lees meer in het artikel:

Israël heft mondmaskerplicht bijna volledig op

Israël heft de mondmaskerplicht bijna volledig op omdat het aantal nieuwe coronabesmettingen al enige tijd erg laag ligt. Vanaf nu hoeven alleen in ziekenhuizen en zorginstellingen nog niet-gevaccineerde bezoekers en medewerkers mondkapjes te dragen, net als passagiers en personeel op vliegtuigen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Israël, een land van 9 miljoen inwoners, voert sinds 19 december met succes een vaccinatiecampagne. Bijna 5,5 miljoen mensen hebben al een eerste inenting gekregen, ruim 5,1 miljoen is volledig gevaccineerd. Het aantal nieuwe besmettingen is de voorbije maanden ook stevig gedaald. Volgens de laatste cijfers zijn er de afgelopen 24 uur slechts 4 nieuwe besmettingen vastgesteld.

Op 1 juni had Israël de beperkingen al grotendeels opgeheven, door de sterke daling in het aantal ziekenhuisopnames. Sindsdien was het buitenshuis al niet meer verplicht om een mondmasker te dragen. Recentelijk zijn echter veel Israëli's gestopt met het dragen van maskers in winkels. Experts blijven wel waarschuwen voor nieuwe varianten die vanuit het buitenland hun intrede kunnen maken.

Ook bij ons zorgen over Deltavariant? Viroloog Piet Maes: "Het kan twee kanten uit gaan"

Het Verenigd Koninkrijk heeft de laatste fase van de versoepelingen uitgesteld tot 19 juli, met als voornaamste reden het stijgende aantal besmettingen, vooral met de Deltavariant (zoals de Wereldgezondheidsorganisatie de variant benoemt die in India geïdentificeerd werd). Het is een beetje onduidelijk waarom die variant bij de Britten zo sterk toeneemt, zegt Piet Maes, viroloog aan het Rega-instituut van de KU Leuven.

"De Deltavariant is volgens de nu beschikbare data 30 tot 40 procent besmettelijker dan de Alphavariant (de "Britse" variant, red), maar er zijn geen speciale mutaties waardoor dit een soort supervirus zou zijn. Het is dus onduidelijk wat die stijging veroorzaakt, is het het virus zelf of de omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk", zegt Maes in "De ochtend" op Radio 1.

Dat het Verenigd Koninkrijk een grote Indiase populatie heeft, speelt misschien een rol, "maar we zien ook in andere landen een stijging met de Deltavariant, bijvoorbeeld in Rusland." De manier waarop de Britten vaccineren, kan wel belangrijk zijn. "Zij hebben vooral ingezet op eerste prikken. En intussen is duidelijk dat twee prikken nodig zijn om volledige beschermd te zijn. Mogelijk circuleert de Deltavariant er daarom makkelijker."

In ons land maakt de Deltavariant ongeveer 12 procent van de bevestigde besmettingen uit. "We moeten er zeker rekening mee houden, het kan twee kanten uit" zegt Maes. "De besmettingen dalen heel sterk, de vaccinatiegraad is heel hoog. Positieve dingen allemaal momenteel. Het is niet abnormaal dat deze variant de bovenhand zou nemen, het is moeilijk in te schatten. Het is dus belangrijk om het aantal besmettingen zo laag mogelijk te houden."

Een stijging in de besmettingscijfers is niet ondenkbaar, maar ik verwacht geen grote impact op de ziekenhuizen.

Viroloog Steven Van Gucht

De Deltavariant is ook bij ons aan het stijgen, zei viroloog Steven Van Gucht gisteren aan VRT NWS. "Die heeft een klein voordeel op de andere varianten en zal belangrijker worden in de besmettingen de komende weken. Maar het blijft een heel laag aantal. Een stijging is niet ondenkbaar, maar ik verwacht geen grote impact op de ziekenhuizen."

"Je ziet in het Verenigd Koninkrijk ook de besmettingen stijgen, maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft laag. Je zou dus nog wel aanzienlijke besmettingen kunnen krijgen, zeker bij jonge mensen die ook nog ziek kunnen worden. We zitten in een overgangsperiode, de vaccinatiecampagne is nog niet afgerond. Voorzichtigheid blijft belangrijk."

Telewerk na de pandemie: "Ideale combinatie is twee dagen thuis en drie dagen op kantoor"

De coronapandemie betekende ook de grote doorbraak van telewerk. En het ziet ernaar uit dat telewerk een blijver wordt. Maar hoe gaan we dat organiseren? En wie heeft het laatste woord? De werknemer of de werkgever? Vakbonden en werkgevers buigen er zich dezer dagen over. Zij kunnen gebruikmaken van het advies van experts, want over telewerk zijn intussen stevige wetenschappelijke adviezen beschikbaar.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen