Radio 2 viert Marco Borsato dit weekend: een reconstructie van een woelige carrière

Vandaag begint het Marco Borsato-weekend op Radio 2. Nog tot zondag wijdt de grootste familie van Vlaanderen haar programma’s aan een van meest populaire Nederlandse zangers van de voorbije dertig jaar. Naast zijn overdonderende succes in de Lage Landen kende de man ook een aantal dieptepunten, een reconstructie.

Marco Borsato is niet altijd legendarisch geweest. Marco Roberto Borsato wordt geboren in 1966 in Alkmaar als zoon van een Italiaanse vader en Nederlandse moeder. Nadat hij een paar jaar in Italië heeft gewoond, verhuist hij samen met zijn moeder terug naar Nederland. Daar begint hij zijn muziekcarrière met een deelname aan de "Soundmixshow" in 1990. Hij schopt het tot de finale en wint uiteindelijk het programma met zijn versie van “At this moment” van Billy Vera.

De meeste Italiaanse dromen zijn bedrog

Vier jaar later, na een aantal albums in het Italiaans met matig succes, kiest Borsato voor het Nederlands. In 1994 scoort hij een monsterhit met “De meeste dromen zijn bedrog”, een cover van het Italiaanse nummer "Storie di tutti i giorni" van Riccardo Fogli. Het originele nummer kan je hieronder bekijken. Zelfs de lange lokken van Borsato lijken op die van Fogli. 

Met "De meeste dromen zijn bedrog" staat hij 13 weken op nummer een in Nederland. Dat record wordt pas na 18 jaar verbroken door "Balada" van Gusttavo Lima in 2012. "Een nummer één hit lijkt zo ver en onzichtbaar, maar als het dan uiteindelijk lukt is het de mooiste bekroning die er is", dat vertelt hij over de Borsatogekte die ontstaat. 

Borsato wordt ook razend populair in België. Hij treedt hier voor het eerst op bij Margriet Hermans op de oudejaarsavond van 1994. In het televisieprogramma "De droomfabriek" maakt Bart Peeters een jaar later de droom waar van vier meisjes uit Brugge. Ze mogen, samen met Borsato, live optreden in de uitzending. 

Bekijk hier het unieke optreden in "De droomfabriek" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Wit licht"

In 2008 maakt hij de film "Wit licht" over kindsoldaten in Afrika. De film doet het goed en hij wordt zelfs ingestuurd als Nederlandse kandidaat voor de Oscars. The Academy moet hem uiteindelijk weigeren omdat het om een montage gaat van een oude film. Borsato brengt ook een gelijknamig album uit waarmee hij voor de 39e keer de pannen van het Sportpaleisdak speelt begin 2009. 

Bekijk hieronder het verslag over de show in het Sportpaleis in 2009 en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

The Entertainment Group failliet

Naast het succes in het Sportpaleis kent Borsato weer een dip. Het artiestenbureau The Entertainment Group (TEG) gaat failliet, TEG begeleidt artiesten zoals Ilse DeLange en Guus Meeuwis. Het organiseert ook "Symphonica in Rosso" een jaarlijkse concertenreeks met onder anderen Diana Ross

Het loopt mis wanneer een van de TEG bestuurders 300.000 euro verduistert. Daarnaast leent het bedrijf grote sommen geld uit aan zusterondernemingen zonder te controleren of ze wel terugbetaald kunnen worden. Hoewel de zanger niet verantwoordelijk is voor het faillissement, heeft het wel een groot effect op zijn vermogen. Symphonica in Rosso wordt verkocht en Borsato organiseert benefietconcerten om de concerten van Ross te laten doorgaan. 

Een paar jaar na het faillissement krijgt Borsato opnieuw te maken met een tegenslag. Hij krijgt last van knobbeltjes op zijn stembanden en moet daardoor onder het mes in 2011. Hij krijgt ook een bloedklonter in de hersenen waardoor hij enkele maanden niet kan optreden. Maar Borsato geneest en gaat snel opnieuw aan de slag.

Bekijk hieronder het fragment uit het Journaal van 2017 over zijn intieme optreden "Thuis" in de Ancienne Belgique:

Videospeler inladen...

“Hoe het danst” en “Lippenstift”

Na alle tegenslagen komt er toch opnieuw schot in de zaak. Borsato treedt op in Nederland en Vlaanderen met "Thuis" en lijkt het leven op orde te hebben. Alleen weet hij niet wat hem nog te wachten staat. 

Borsato streeft doorheen zijn carrière steeds naar innoverende projecten, daarom werkt hij vaak samen met nieuwe opkomende artiesten. Zo is er “Hoe het danst”, een collaboratie met de Nederlandse dj Armin van Buuren en zangeres Davina Michelle. Dat nummer staat wel tien weken op een in de Vlaamse Ultratop 50. De jongens van Supercontent maken tijdens de coronazomer een parodie op het nummer over Marc Van Ranst. Ook “Lippenstift”, een samenwerking met de rapper Snelle, kent veel succes.

Bekijk hieronder het verrassingsconcert van Supercontent in het programma "Het huis" bij Marc Van Ranst en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

The rise again

Na een jaartje radiostilte door een burn-out en de scheiding met zijn vrouw Leontine, geeft Borsato zijn eerste interview aan de Belgische media sinds 2019. Op MNM vertelt hij dat zijn comeback het begin is van een nieuwe periode vol muziek. Hij brengt, naast “Een moment” ook het feestnummer “Hef je glas” uit met Rolf Sanchez. Borsato laat zich ook ontvallen dat hij graag samen met Niels Destadsbader een liedje wil maken deze zomer.

Marco Borsato is dus helemaal terug. Hij treedt dit najaar op in de Ancienne Belgique in Brussel en in De Roma in Antwerpen. Die concerten zijn helaas al uitverkocht, maar je kan vrijdag live naar hem luisteren op Radio 2 tussen 13 en 15 uur. 

Meest gelezen