Radio 2

Doe-expo in Nieuwpoort laat kinderen verwoeste monumenten uit Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper heropbouwen

In het bezoekerscentrum Westfront, onder het Koning Albert I-monument in Nieuwpoort, is een nieuwe doe-tentoonstelling geopend, waarbij kinderen worden uitgedaagd om 3 oorlogsmonumenten uit de frontstreek na te bouwen. 

Spelenderwijs de oorlogsgeschiedenis uit ons land beter leren kennen: het kan vanaf vandaag in bezoekerscentrum Westfront in Nieuwpoort. Want daar start de nieuwe doe-expo "Bouwen aan het front". De tentoonstelling geeft kinderen de kans om 3 oorlogsmonumenten na te bouwen uit de frontstreek: de Lakenhalle van Ieper, de IJzertoren uit Diksmuide en het Albert-I monument in Nieuwpoort. Bouwen gebeurt met clics: kleurrijke, platte bouwsteentjes die in elkaar klikken.

Leren door te ervaren

De doe-opdracht moet kinderen een indruk geven van het immense werk dat de heropbouw moet zijn geweest na de Eerste Wereldoorlog. "Het is een originele manier om de verhalen van de grote oorlog levendig te houden", vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. "Net zoals de Nieuwpoortenaren van toen worden de kinderen uitgedaagd om samen te werken aan één gezamenlijk doel: de heropbouw." 

De expo, die duidelijk op een jong publiek mikt, moet ouders meteen ook de kans geven om, terwijl de kinderen bezig zijn, andere ruimtes in Westfront te ontdekken. Naast de permanente tentoonstelling over de onderwaterzetting van de IJzervlakte loopt daar nu ook de tijdelijke  tentoonstelling "Mijn oorlog - Juul Filliaert 1914-1918".

Radio 2

Meest gelezen