Radio 2

Druppelcoach laat elke druppel tellen in Roeselare

In Roeselare kan je in de zomermaanden een beroep doen op een druppelcoach, een vrijwilliger van de stad die bij de mensen thuis komt met eenvoudige tips om water te besparen. “Want iedere druppel telt”, zegt schepen van Klimaat en Duurzaamheid, Michèle Hostekint (Vooruit). 

Een druppelcoach is een vrijwilliger die langsgaat bij mensen in de buurt en eenvoudige tips geeft om water te besparen. Je kan dat door spaarzaam om te springen met water in het huishouden, maar ook door regenwater op te vangen, te bewaren en opnieuw te gebruiken in en rond het huis. “Vanaf juli tot en met september worden 20 druppelcoaches de baan opgestuurd om iedereen duidelijk te maken dat elke druppel telt. Zeker nu het klimaat verandert en we af te rekenen hebben met hitte, droogte, meer neerslag en een hogere zeespiegel”, aldus Hostekint.

Korte opleiding

De actie Druppelcoaches #VanRSL is in volle voorbereiding. Tuinaannemer Tristan Dewaele uit Kachtem is gespecialiseerd in het aanleggen van ecologische tuinen en geeft de toekomstige druppelcoaches een korte opleiding. “Hoeveel water je bijvoorbeeld in een tuin kan besparen is een vraag die veel gesteld wordt”, zegt Tristan. “Mijn antwoord is eenvoudig: als je tuin goed is aangelegd en je de natuur zijn gang laat gaan, heb je helemaal geen water nodig, los van het hemelwater dat uit de lucht valt. Voor veel mensen is het een verrassend gegeven, maar daar komt het in de praktijk wel op neer.”

Regenton plaatsen

Een regenton in de tuin plaatsen en regenwaterpijpen afkoppelen is een eerste stap. “Mensen laten nadenken over hun watergebruik en hoe ze kunnen besparen. Dat wordt de taak van de druppelcoaches”, zegt Tristan Dewaele. Het engagement van de druppelcoaches is tijdelijk. Deze vrijwilligers krijgen ook een kleine vergoeding, per 2 bezoeken is er een cadeaubon van 10 euro voorzien. Alle info vind je op www.klimaatswitch.be .

Meest gelezen