Eerste solotentoonstelling in Hasselt van internationaal gelauwerde striptekenaar Brecht Evens

Van de internationaal gelauwerde striptekenaar Brecht Evens, zelf afkomstig uit Hasselt, loopt nu de eerste solotentoonstelling met zijn tekeningen in zijn eigen stad. Op twee locaties zelfs: in museum Het Stadsmus en in Villa Verbeelding.

Striptekenaar Brecht Evens komt uit Hasselt, maar hij is wereldwijd een hele grote naam in de hedendaagse stripwereld. Zijn werk is nu te zien op twee plaatsen in Hasselt: in museum het Stadsmus en in Villa Verbeelding. Het gaat om zijn eerste grote solotentoonstelling in die stad. 

Bekijk hieronder de reportage over Brecht Evens in Het Journaal en lees verder on der de video:

Videospeler inladen...

Internationaal bekroond

Het werk van Brecht Evens is al vele malen internationaal bekroond. Op de spreekwoordelijke Oscars van de strip, het Internationale stripfestival van Angoulême in Frankrijk, kreeg Evens twee jaar geleden de speciale prijs van de Jury. Hij is de eerste Nederlandstalige auteur die met deze prestigieuze prijs werd gelauwerd.

In Hasselt zijn onder meer prenten te zien uit zijn laatste boek “Het Amusement”, waarvoor hij bekroond werd in Angoulême. Brecht Evens: “Het is eigenlijk een boek over een feest met mensen die rondlopen in een stad die een soort avonturenspeelterrein is, een soort eindeloos Neverland voor volwassenen.”

Lees verder onder de tekening:

Feest

De avond in de stad, met drank, muziek en vechtpartijen is een dankbare bron van inspiratie voor Evens. Hij verwerkt het graag in feestscenes, en toont dan dat individuen op een feest vaak onwennig zijn. Brecht Evens: “De personages in mijn boeken hebben sowieso altijd moeite om helemaal te genieten van wat er als aanbod is om hen heen, of om mee te doen met al dat plezier.”

Er zijn geen tekstballonnetjes, of geen stripkader. Brecht Evens begint te schilderen met lichte kleuren, en dan legt hij accenten met donkerder kleuren. Soms – maar niet altijd - worden dingen gedetailleerd uitgewerkt. 

De personages in mijn boeken hebben sowieso altijd moeite om helemaal te genieten van wat er als aanbod is om hen heen.

Brecht Evens, striptekenaar

Maar Evens wil de lezer wel meetrekken in de scene: “Er zit wel wat research in van hoe de mensen gekleed zijn. Die motieven komen uit de de roddelrubriek van de modeboekjes. Ik heb er zelfs Paris Hilton in rondlopen met haar strandoutfit.”

Evens woont en werkt in Parijs, een stad die hem beter maakte na een zware depressie. Voor een werk vroeg hij aan bewoners van één straat om zelfportretten te maken, en die tekende hij na: “Ik heb me toen even in het hoofd gehaald dat ik alleen nog maar op de stoep wou werken. Het is een overgangsperiode, een inspirerend, voedzaam moment waar ik nog altijd van alles uit haal.” 

De dubbeltentoonstelling in Het Stadsmus en Villa Verbeelding loopt nog in Hasselt tot vrijdag 16 oktober.

Meest gelezen