Jasper Jacobs

Eerste subsidievrije windmolens komen bij ArcelorMittal in Gent

De eerste subsidievrije windmolens op Belgische bodem verrijzen binnenkort op de site van staalproducent ArcelorMittal in de Gentse haven. De 3 turbines worden bovendien de grootste in ons land. "Het park zal per jaar meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit produceren. Dat komt overeen met het gezamenlijke jaarlijkse verbruik van 13.000 gezinnen."

Tiphoogtes tot 230 meter, diameters van 162 meter en een gezamenlijk vermogen van 18 megawatt: de 3 toekomstige windmolens op de Gentse site van ArcelorMittal zijn een primeur in ons land. Niet alleen vanwege hun grootte, maar ook omdat er geen groenestroomcertificaten aan te pas kwamen. Het worden dan ook de eerste subsidievrije windmolens van België. 

"ArcelorMittal zal 20 jaar lang onze stroom kopen aan een vaste prijs die lager ligt dan de huidige marktprijs", vertelt Jan Caerts, gedelegeerd bestuurder van windmolenexploitant Storm. "Dankzij die verbintenis kunnen wij ons windpark financiëren zonder beroep te doen op subsidies. De windmolens zullen per jaar meer dan 45.000 MWh aan elektriciteit produceren. Dat komt overeen met het gezamenlijke jaarlijkse verbruik van 13.000 gezinnen."

Goedkoper dan kernenergie

Volgens Caerts is windenergie momenteel de goedkoopste vorm van elektriciteitsproductie. "Een MWh aan elektriciteit uit een nieuwe windturbine kost minder dan een MHh uit een gascentrale, steenkoolcentrale, biomassacentrale of kerncentrale", stipt hij aan. Vooral de grootte van de moderne windmolens drukt het kostenplaatje van de opgewekte stroom. "Het rotoroppervlak van de nieuwe windmolens is 3 keer zo groot als dat van de oude turbines op de site. Ze halen dan ook 3 keer meer stroom uit de wind."

“De lokaal geproduceerde groene stroom zal volledig worden verbruikt door onze interne staalproductieprocessen”, zegt Manfred Van Vlierberghe, CEO van ArcelorMIttal Belgium. “Op die manier wordt onze CO2-voetafdruk kleiner. De nieuwe turbines zijn bovendien een mooi voorbeeld van het belang van staal in ons dagdagelijks leven. Zonder staal, geen duurzame energie.”

Het nieuwe windpark telt in totaal 6 windmolens, waarvan de 3 grootste dus zonder subsidies worden gebouwd. In het voorjaar van 2022 worden ze in gebruik genomen. 

kasto80

Meest gelezen