Jan Piqueur is de voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse.
Radio 2

Bekende wijk Far-West in Vilvoorde wordt na jarenlange leegstand gesloopt

Heel wat arbeidershuisjes in de bekende sociale woonwijk Far-West in Vilvoorde worden binnenkort gesloopt. De huizen staan intussen al meer dan 10 jaar leeg en te verkommeren. Op termijn komen er op dezelfde plaats nieuwe sociale woningen.

Zanger Kris De Bruyne maakte de Far-West wijk in Vilvoorde onsterfelijk door er in 1975 in zijn hit "Vilvoorde City" over te schrijven. Al hing De Bruyne destijds geen al te fraai beeld op van de arbeiderswijk in het lied. "Dit is de eerste sociale woonwijk van Vilvoorde en één van de oudste tuinwijken van heel Vlaanderen", legt Jan Piqueur uit. Hij is de voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Inter-Vilvoordse. Jaren geleden vroeg de maatschappij al een sloopvergunning aan voor de arbeiderswoningen, maar die werd toen geweigerd door de stad. 

24 huisjes tegen de vlakte

Na een uitgewerkt plan over de heropbouw, krijgt de maatschappij nu toch toestemming om de gebouwen af te breken. "De stad wil het karakter van deze unieke tuinwijk zoveel mogelijk behouden. Dus hebben we samen met hen en de provincie onderzocht hoe we dat kunnen doen." In totaal worden eerst 24 huizen in de Groenstraat en de Platanenstraat gesloopt. Het appartementsgebouw in de Maurice Duchéhof blijft voorlopig staan. "We gaan eerst bekijken of we het gebouw nog kunnen renoveren. Het staat natuurlijk al lang leeg. Een tweede optie is om het gebouw ook te slopen, maar nadien de originele gevel herop te bouwen", legt Piqueur uit.

De wijk zal na de sloop niet meteen nieuwe sociale woningen krijgen. Maar op langere termijn is dat wel de bedoeling. "We zijn momenteel bezig met andere grote projecten in de stad, dus die moeten eerst worden afgewerkt. Het terrein waarop de huisjes nu staan, zal worden ingezaaid zodat we het tijdelijk kunnen teruggeven aan de mensen uit de wijk. Maar later is het zeker de bedoeling dat er hier nieuwe sociale woningen komen", aldus nog Piqueur.

Meest gelezen