Radio 2

Vervuiling Grensmaas bereikt hoogtepunt: "Vuilste rivier van België én Nederland"

Van alle rivieren in zowel Belgie als Nederland bevat de Grensmaas het meeste afval. Dat schrijven enkele kranten van Mediahuis. Op veel plekken aan de oevers van die Grensmaas liggen meer dan 1200 stuks afval per honderd meter. “Het is verschrikkelijk dat er zoveel afval in onze natuur belandt, maar het is ook positief dat niet alles doorstroomt naar de ‘plastic soup’ in zeeën en oceanen.”

Het project Schone Maas brengt jaarlijks in kaart hoeveel afval er langs de Maas ligt. Aan het Nederlandse deel van de Maas gaat het om gemiddeld 524 stukken afval per 100 meter, terwijl er in België meer dan het dubbel ligt. Het project Schone Rivieren zoekt naar de bronnen van het afval en wil op die manier verandering brengen in de ‘plastic soup’ in zeeën en oceanen.

Sylvia Spierts, Nederlandse projectleider bij Schone Rivieren (die de actie "Schone Maas" organiseert, nvdr.), bevestigt dat er nog nooit zoveel afval gevonden werd.  “Het afval komt van overal, van de Ardennen tot Maastricht. Ik wil geloven dat mensen hun afval niet met opzet achterlaten en dat het door een vlaagje wind snel in een beekje terechtkomt.” Het afval is vooral zichtbaar wanneer het water zich terugtrekt en dat begint vlak na de winter al. “Vrijwilligers komen in februari en maart samen voor onderzoek en dan is het afval al meer zichtbaar aan de oevers.”

We hebben een mentaliteitsverandering nodig waarbij we niet zoeken naar een vuilbak, maar waar we ons afval zelf meenemen

Het schaadt de plaatselijke fauna en flora, maar er is niet enkel slecht nieuws. Het is namelijk voordelig dat de Maas het afval als een soort badkuip tegenhoudt waardoor het niet bijdraagt aan alle plastic in de zeeën en oceanen. Het andere goede nieuws is dat Spierts gelooft dat er een oplossing mogelijk is: “Als iedereen zijn afval bewust bewaart, kan het al een groot verschil maken. We hebben een mentaliteitsverandering nodig waarbij we niet zoeken naar een vuilbak, want zelfs die geraken vol, maar waar we ons afval zelf meenemen.” De bewustwording neemt toe door een initiatieven als die van Kajak Maasland & Rafting. Daar kan je een kajak huren met grijpertje en vuilniszak. “Elk stukje afval dat je meeneemt is een zegen voor de wereld.” 

Meest gelezen