foto: Radio 2

Hogeschool PXL lanceert kleuteropleiding vanop afstand

Aan Hogeschool PXL kan je volgend academiejaar kleuteronderwijzer worden vanop afstand. De studenten krijgen daarin op dinsdag en donderdag online les, gecombineerd met zelfstudie, enkele contactdagen op de campus en stagedagen. 

De opleiding duurt 4 jaar in plaats van de gebruikelijke 3 en is vooral interessant voor mensen die de opleiding willen combineren met een job of een gezin. Alida Pierards opleidingshoofd Educatieve Bachelor Kleuteronderwijs op PXL: "We voelden dat daar nood aan was, bij mensen die de combinatie wilden maken van studeren met werken of met een gezin. Zij vonden geen plek in de dagopleiding. Ze kunnen de lessen twee keer per week thuis volgen, aan zelfstudie doen en 1 keer per maand naar de campus komen voor de praktijklessen." Die praktijklessen zijn erg belangrijk, want kleuteronderwijzer is een erg sociaal beroep en het contact met mensen is essentieel. "We willen dan kleuters uitnodigen op de campus, met hen werken en de studenten zo voorbereiden op de stages." 

We voelden dat daar nood aan was, bij mensen die de combinatie wilden maken van studeren met werken of met een gezin. 

Alida Pierards, PXL

Stages

Er kan veel van thuis uit, maar niet alles. Zo zijn de stages nog altijd een belangrijk onderdeel van de opleiding. "Door de spreiding over de 4 jaar wordt dat wel draaglijker", zegt Pierards. "Het grote voordeel is dat ze niet op voorhand vastliggen. De studenten kunnen ze zelf spreiden doorheen het jaar. Een aantal stageweken moet in weken opgenomen worden, maar het kan ook met een aantal losse dagen."

De opleiding start op 20 september en de eerste voorinschrijvingen zijn al binnen. Maar er volgt nog een online infomoment, op 24 juni. 

Meest gelezen