Boedapest
AFP or licensors

Geen films met holebi’s op tv, geen reclame met koppels van zelfde geslacht: Hongarije keurt omstreden anti-homowet goed

In Hongarije is een omstreden wet goedgekeurd die bepaalt dat er niet verwezen mag worden naar holebi's en transgenders in ruimtes waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. De wet lokt veel kritiek uit. Gisteren kwamen duizenden Hongaren op straat in hoofdstad Boedapest om te betogen tegen de goedkeuring van de wet. 

De omstreden wet die vandaag in Hongarije werd goedgekeurd, is een voorstel van de Hongaarse premier Viktor Orbán en zijn conservatieve Fidesz-partij. De wet bepaalt dat in ruimtes waar minderjarigen aanwezig  kunnen zijn, bijna overal dus, geen "promotie" gemaakt mag worden voor holebi's en transgenders. Het amendement werd goedgekeurd door 157 afgevaardigden en de stemming werd live op televisie uitgezonden.

In de praktijk zullen daardoor onder meer films waarin het thema aan bod  komt niet meer op televisie getoond kunnen worden. Ook reclamecampagnes waar mannelijke koppels op afgebeeld staan, zouden niet meer kunnen. In de toelichting bij de wet worden homoseksualiteit, transseksualiteit, seksuele misdrijven en pedofilie op één hoop gegooid. De wet maakt de discussie over gelijke rechten voor holebi's en transgender personen zo goed als onmogelijk.

Volgens onze correspondent in Hongarije, Stefan Bos, ziet een deel van de oppositie het doorvoeren van de wet door Orbán als "zeer negatief" en "zeer ernstig". Bos verwacht ook sancties. "Ik weet dat de vertegenwoordiger van de mensenrechten in Europa heeft gezegd dat het absoluut niet kan dat Hongarije zich niet houdt aan de Europese waarden. Als we verbieden dat jonge mensen over hun homoseksualiteit spreken dan draaien we de klok erg ver terug."

(Lees verder onder de foto)

Boedapest
AFP or licensors

Protest

Als protest tegen het aannemen van de wet kwamen gisteren zo’n 5.000 mensen de straat op. De LGBTQ-activisten (LGBTQ staat voor Lesbisch, Gay, Biseksueel, Transgender en Queer- nvdr.) protesteerden voor het parlement in Boedapest. Ze scandeerden dat de wet "anti-kind, anti-familie en anti-mensheid" is.

Volgens Fidesz is de wet een maatregel om kinderen tegen pedofilie te beschermen. Maar volgens Lydia Gall, een onderzoekster bij Human Rights Watch, schaadt het gelijkstellen van genderdiversiteit aan pedofilie de waardigheid van de LGBT-gemeenschap. "Bovendien brengt het hen in gevaar." Ze noemt de wet een manier "om de rechten van de LGBTQ-gemeenschap te vermorzelen en hen onzichtbaar te maken in de Hongaarse maatschappij".

De wet is een manier om de rechten van de LGBTQ-gemeenschap te vermorzelen en hen onzichtbaar te maken in de Hongaarse maatschappij

Lydia Gall

Verschillende mensenrechtenorganisaties vergeleken de wet met een discriminerende Russische wet uit 2013, die de zogenaamde homopropaganda verbiedt. Ook deze wet wordt algemeen beschouwd als een instrument voor discriminatie.

Boedapest
AFP or licensors

In ons land is er vandaag geprotesteerd over de nieuwe wet in Hongarije. Dat gebeurde in Brussel. 

Meest gelezen