Jeruzalem
AFP or licensors

Jeruzalem paraat voor mars van nationalistische Joden 

In Israël, in Oost-Jeruzalem, hangt er een gespannen sfeer, toch verloopt de optocht van nationalistische Joden voorlopig rustig. De optocht komt enkele weken na de oorlog met Gaza, die elf dagen duurde, en vormt een eerste test voor de nieuwe Israëlische regering. Israël heeft strenge veiligheidsmaatregelen genomen, omdat zowel Hamas als de Palestijnse autoriteiten hebben opgeroepen tot protest. 

Israël heeft zeer sterke veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land als voorbereiding op de vlaggenmars van duizenden nationalistische Joden. Het leger heeft overal raketafweergeschut opgesteld, er werd versterking naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd en er staan meer dan 2.000 agenten klaar in Jeruzalem.  Er heerst een gespannen sfeer.

Naar aanloop van de mars waren er enkele schermutselingen in de stad en werden verschillende Palestijnen door de politie opgepakt. Maar de mars zelf verloopt rustig, bovendien is de opkomst laag. Normaal nemen duizenden nationalistische Joden deel aan de optocht, terwijl er nu enkele honderden worden geteld. 

Zowel Hamas als de Palestijnse autoriteiten hebben gewaarschuwd voor protest als deze optocht zou doorgaan. De Palestijnen zien de mars als een provocatie.  Maar als de nieuwe regering de mars zou verbieden, zouden critici het interpreteren als een toegeving aan Hamas. De mars vormt daarom een uitdaging voor het prille en fragiele bestand in het land. 

(Lees verder onder de foto)

Jeruzalem
AFP or licensors

Tweede mars dit jaar

De mars wordt dit jaar voor de tweede maal georganiseerd, omdat de route tijdens de eerste mars werd verlegd. De politie besloot toen om de route niet langs de Damascus Poort te laten lopen. Tijdens die eerste mars begin mei was het erg onrustig in het land.

Er waren toen protesten aan de gang tegen de dreigende uitzetting van verschillende Palestijnse gezinnen uit een wijk in Oost-Jeruzalem. De huizen van de gezinnen werden door een aantal ultranationalistische Joodse organisaties opgeëist. Het liep er tijdens de ramadan regelmatig uit op rellen tussen de Israëlische politie en Palestijnse betogers, daarom werd de route omgeleid. Vandaag mag de mars wel langs de Damascus Poort passeren, maar ze mogen er niet door. 

(Lees verder onder de foto)

Jeruzalem
AFP or licensors

Ondanks het verplaatsen van de route raakten de gemoederen toen toch meer verhit door de omstreden mars. Voor Hamas was deze optocht de reden om vanuit de Gaza raketten op Jeruzalem af te vuren. Dit leidde tot gevechten tussen Israël en de Palestijnse gebieden die elf dagen duurden. Tijdens deze oorlog kwamen meer dan 250 Palestijnen om het leven, ook 13 Israëliërs werden gedood.

Het staakt-het-vuren dateert van eind mei, zo snel opnieuw deze mars organiseren vormt een test voor het ganse land, in het bijzonder voor de nieuwe regering van premier Naftali Bennett, zijn coalitie telt zowel linkse, rechtse als centrumpartijen.

De Verenigde Naties hebben alvast gevraagd aan alle partijen om zich verantwoord te gedragen en om te voorkomen dat de situatie opnieuw escaleert.

Vlaggenmars

Deze vlaggenmars dient als herdenking dat Israël tijdens de Zesdaagse Oorlog in 1967 Jeruzalem heeft veroverd. Nationalisten trekken met Israëlische vlaggen door en langs Palestijnse wijken in Oost-Jeruzalem. Ze roepen leuzen en zingen patriottische liederen. Israël beschouwt Jeruzalem als een geheel en als de hoofdstad van het land. Maar de Palestijnen eisen Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat. De bezetting door Israël van Oost-Jeruzalem wordt internationaal niet erkend. 

Jeruzalem
AFP or licensors
Jeruzalem
AFP or licensors

Meest gelezen