Foto Ann Bracke

Kater "terroriseert" buurt in Wondelgem

In het Gentse Wondelgem wordt een buurt geteisterd door een opdringerige kater: het dier dringt te pas en te onpas binnen in huizen en maakt het de inwonende kattinnen, én bewoners, behoorlijk lastig. Buurtbewoonster Ann Bracke deed een oproep op sociale media om te weten te komen waar het dier vandaan komt. Dierenarts en gedragsspecialiste Tiny de Keuster: "Het zou een bully kunnen zijn: dat zijn heel extraverte katten die overal binnendringen. Maar het vreemde gedrag kan ook veroorzaakt worden door een medisch probleem."

"Het is vrij griezelig want hij komt altijd vanuit het niks", vertelt Bracke. "Normaal gezien wordt een kat agressief als je die in het nauw drijft, maar deze kat doet het omgekeerde: hij drijft ons in het nauw." De vrouw en haar dochter zijn beiden al aangevallen door de kat, met vrij diepe krabben als gevolg. Maar wat bezielt een dier om zich zo te gedragen?

Beluister het interview met buurtbewoonster Ann Bracke en lees verder:

Beruchte kater

De kater blijkt geen onbekende te zijn voor de buurt. Bracke deed een oproep op Facebook omdat ze wil weten waar het dier vandaan komt. En er kwamen veel reacties op haar vraag: "Het was duidelijk dat het om een gekende kater gaat. Er was bijvoorbeeld iemand bij die 's nachts was opgestaan om haar kattin te redden van de kater. Zelfs mensen met honden steken de straat over als ze hem zien, want de kater valt ook honden aan."

De kater is één brok testosteron

Buurtbewoonster Ann Bracke

Bracke denkt dat het een kater is die niet gecastreerd is. "Je ziet het heel goed aan hem. Hij is één brok testosteron. Het is een vechtersbaas en hij wil graag een kattinnetje." Ze is ervan overtuigd dat hij het gemunt heeft op haar kleinste kattin, ook al is die gesteriliseerd: "Hij zal er niet zoveel plezier aan hebben."

De situatie met de kater - die zij "Scarface" noemt omwille van de vele littekens op het hoofdje - is zelfs zo erg dat Bracke haar ramen en deuren zoveel mogelijk dicht laat, al is dat met het warme weer niet altijd wenselijk. Ook voor haar eigen katten is het geen gemakkelijke situatie. "Het is echt een ruige bad boy." Ondanks de agressieve natuur van de kater, wil Bracke niet dat het dier slecht behandeld wordt. Ze zoekt de beste oplossing voor de buurt, maar ook voor de kater zelf.

"Bully" katten

Dierenarts en gedragsspecialiste Tiny de Keuster herkent het gedrag van de kater. "Lang geleden, vooral in de Amerikaanse literatuur, is sprake van zogenaamde bully katten. Dat zijn katten die zich zeer extravert gedragen. Overal waar ze komen, willen ze binnendringen en gaan kijken wat er te zien is."

Het zou kunnen dat deze kater een "bully" is: een zeer extraverte kat

Dierenarts en gedragsspecialiste Tiny de Keuster

"In de Verenigde Staten zeggen ze wel eens: he terrorized the neighborhood. Zulke dieren worden dus wel beschreven. Het zou kunnen dat deze kater ook zo'n bully is", zegt de Keuster. Maar, in tegenstelling tot wat buurtbewoonster Bracke denkt, zijn bullies niet per se katers met veel testosteron: "Er zijn ook kattinnen die bullies zijn. Meer nog, dat heeft ook niks te maken met al dan niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Het kan bij allebei."

Medische oorzaak

De gedragsspecialiste vermoedt dat het castreren van het dier niet meteen dé oplossing zal zijn, want er kan ook een medische oorzaak zijn voor het gedrag. "Je moet je afvragen wat de historiek van dat dier is. Er zijn ook medische aandoeningen die het gedrag kunnen beïnvloeden. Daardoor kunnen ze zich heel raar gaan gedragen.  Of katten die uit het buitenland komen, kunnen een ziekte hebben die de hersenen aantast. Ook dan gaan die katten heel rare dingen doen."

De Keuster raadt aan om te proberen te achterhalen of het dier geen onderliggende medische aandoening heeft. Want dat kan gevaarlijk zijn voor het dier zelf, of misschien zelfs ook voor de mensen die gekrabd worden. "Een onderzoek is het zeker waard", zegt ze. "Misschien kan er contact opgenomen worden met de wijkagent en met de andere buurtbewoners, om te weten wat er precies aan de hand is."

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen