Kinderboerdij 't Gulderijtje in Zemst vraagt vrijwillige euro na overlast: "Soms is er te weinig respect"

Kinderboerderij 't Gulderijtje in Zemst vraagt vanaf nu een vrijwillige bijdrage van één euro aan de bezoekers. Dat doen ze nadat het aantal bezoekers sinds corona fel gestegen is, waardoor er meer overlast is. "Het is een symbolische euro, mensen zijn vrij om een cent te geven of niet, maar we hopen vooral dat ze bewust worden van de schade die ze hier soms aanrichten", zegt verantwoordelijke Gert Van den Houte. 

Kinderboerderij 't Gulderijtje in Zemst is ooit begonnen als een buurtproject. "Om de verstandhouding tussen de buren te verbeteren werd hier een klein buurtproject met dieren opgericht", zegt verantwoordelijke Gert Van den Houte. "De boerderij zorgde ook voor meer sociale controle in de buurt, wat leidde tot minder inbraken. Maar na een tijdje groeide het project uit tot een echte kinderboerderij, gekend bij heel veel mensen uit de buurt. De boerderij werd een echte trekpleister en zeker in coronatijden, waar je bijna nergens anders naartoe kon dan naar de kinderboerderij."

Hondenpoepzakjes overal, kapotte omheiningen, ... wij willen wat meer respect voor het werk dat we hier verrichten

Gert Van den Houte, kinderboerderij 't Gulderijtje

Helaas leidde de hoge opkomst tot overlast. "Mensen lieten afval achter: hondenpoepzakjes, hun picknick", vertelt Gert. "Maar ook de omheining van onze weide geraakte veel meer beschadigd. Kinderen klimmen erop, onbewust weliswaar, maar dat leidt tot schade en dat vraagt geld en tijd om te herstellen. Iets wat we niet hebben, zeker niet de tijd om te herstellen, want wij doen dit allemaal vrijwillig en er is eigenlijk amper tijd." 

(Lees verder onder de foto)

Vrijwillige bijdrage

Om het aantal bezoekers en zo ook de overlast te beperken, wordt er nu een vrijwillige bijdrage van één euro gevraagd. "We hopen dat de mensen op deze manier opnieuw wat meer respect krijgen voor ons project. En dat lijkt te lukken, want er is al wat minder volk. Maar als we zien dat het binnenkort opnieuw heel druk wordt, dan zullen we waarschijnlijk andere maatregelen moeten nemen. Dan zullen we de toegang misschien wel moeten ontzeggen voor zij die geen meter of peter zijn van het project."

Meest gelezen