Getty Images

Laagst aantal werkzoekenden in Oost-Vlaanderen in 13 jaar

De afgelopen 13 jaar telde de provincie Oost-Vlaanderen nog nooit zo weinig werkzoekenden als vandaag. In vergelijking met mei vorig jaar is het aantal werkzoekenden gedaald met 15 procent. Ondanks de positieve cijfers bestaat de angst dat de werkloosheid opnieuw zal stijgen.

Eind mei 2021 telde Oost-Vlaanderen 38.099 werkzoekenden. In vergelijking met mei 2020 is dat een daling van 15 procent. Met deze daling vormt Oost-Vlaanderen de provincie met het laagst aantal werkzoekenden. Daarnaast daalt de werkloosheid in alle doelgroepen. Hiermee vormen de cijfers van 2021 de laagste van de afgelopen 13 jaar.

Positieve evolutie

"Ondanks corona gaat het eigenlijk heel goed met onze economie. Hierdoor zijn er een stuk meer vacatures", verklaart Freddy van Malderen van VDAB. "Vooral bij technische beroepen en jobs in de zorg zijn er heel wat openstaande vacatures. Daarnaast zijn de cijfers van Oost-Vlaanderen net iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. De havens in Gent en het Waasland creëren veel jobs."

Niet voor lang

Ondanks de positieve evolutie bestaat de vrees dat het aantal werklozen weer zal toenemen. "Op dit moment houden nog veel bedrijven het hoofd maar net boven water.  Sommigen treffen beschermende maatregelen voor hun personeel, zoals tijdelijke werkloosheid. Eenmaal die maatregelen zullen wegvallen vermoeden we dat velen toch hun job definitief zullen verliezen. Er bestaat dus een grote kans dat het werkloosheidscijfer opnieuw zal stijgen", geeft Freddy van Malderen nog mee.

kasto80

Meest gelezen