radio 2

Meer dan 100 buurtbewoners manifesteren met ei op Linkeroever in Antwerpen: "Ik voel mij bedrogen"

Vanavond hebben meer dan 100 mensen uit Antwerpen en omgeving gemanifesteerd aan de Boeienweide op Linkeroever in Antwerpen. Ze hadden als symbool een ei bij. Met de actie wil het burgercollectief Grondrecht druk zetten op de politieke wereld opdat de parlementaire onderzoekscommissie er zeker komt om alles tot op het bot uit te spitten. Over de oprichting daarvan wordt morgen gestemd in het Vlaams Parlement.

Meer dan 100 mensen zijn vanavond afgezakt naar de Boeienweide op Linkeroever in Antwerpen. Velen hadden een ei bij, als symbool voor de PFOS-vervuiling door het bedrijf 3M uit Zwijndrecht, in vogelvlucht zo'n 5-tal kilometer verder. De slogan van de avond "un oeuf=un oeuf" dat klinkt als "enough is enough", "genoeg is genoeg".

Een dame heeft een mandje vol eieren bij: "Het is genoeg geweest. De gewone mensen blijven met de "eieren" zitten. Ik woon in de Zuidrand van Antwerpen en durf geen eieren meer te eten. Ik zou ook willen weten hoe het zit met het aantal kankers in de omgeving van de 3M fabriek".

Ik heb bessen in mijn tuin maar durf daarmee geen confituur meer te maken

Didier Grymonprez uit Hemiksem

"Wij mogen onze eieren niet meer eten als we nog gezond willen leven. Ik heb een tuintje met bessen, ik durf daarmee geen confituur meer mee te maken. Ik voel mij bedrogen omdat ik het nu pas te weten kom, terwijl de vervuiling al zolang geweten is in bepaalde kringen. Ik vind dat gezondheid primeert. Als dat inhoudt dat Oosterweel moet stilgelegd worden, dan is dat maar zo", zegt Didier Grymonprez, hij zakte af uit Hemiksem, een gemeente die ook nog in de 15 km radius ligt, waarin wordt afgeraden om eigen geteelde groenten en fruit te eten, of eieren van eigen kippen. (lees verder onder foto)

Op de vraag of de inwoners van Zwijndrecht al niet langer weet hebben van de vervuiling, zegt een vrouw die op 1 kilometer van de 3M fabriek woont: "Ik denk dat de mensen uit Zwijndrecht al lang weten dat er een beetje vervuiling is. Maar we wisten niet dat het zo erg was. Ik vraag daarom dat er een parlementaire onderzoekscommissie komt en dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt zodat onze kinderen in een gezonde leefomgeving kunnen opgroeien en wij niet bang hoeven te zijn over de gezondheid en de toekomst van onze kinderen. Ik ga zeker ook een bloedstaal laten afnemen, zoals onze burgemeester aanraadde". Morgen wordt in het Vlaams parlement gestemd over de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie. 

Meest gelezen