De Toxicodryas Adamantea wordt tot 1 meter lang en leeft ten oosten van de Nigerdelta in Nigeria.
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Brusselse bioloog ontdekt zes nieuwe slangensoorten: "Het is soms een gevaarlijke job"

Bioloog Olivier Pauwels van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) in Brussel heeft dit jaar al zes nieuwe slangensoorten ontdekt. Omdat reizen door het coronavirus onmogelijk was, hadden de Brusselse bioloog en zijn team meer tijd om soorten te bestuderen.

En zo heeft de coronacrisis toch af en toe ook positieve gevolgen. "Eigenlijk was het een vruchtbaar jaar voor taxonomie. We hadden minder tijd om te reizen, maar des te meer om soorten te onderzoeken, te beschrijven en om erover te publiceren", vertelt Pauwels. Twee nieuwe soorten leven in de bomen in Centraal-Afrika, drie andere soorten slangen op kalksteenbergen in Thailand en nog een andere aan bergriviertjes in het noorden van Zuid-Oost-Azië en het zuiden van China.

Ook leuk meegenomen: de bioloog die een nieuwe soort ontdekt, mag zelf een naam bedenken voor de diersoort. "We hebben veel vrijheid om een naam te kiezen, al zijn er wel wat regels. Alles moet politiek correct zijn. Zo mag een diersoort bijvoorbeeld niet vernoemd worden naar een dictator", aldus de bioloog. (lees verder onder de foto)

De Trimeresurus Kuiburi wordt 52 centimeter lang en leeft op kalksteenrotsen op een schiereiland in Thailand.
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Opletten voor wilde dieren

ln normale tijden reist Pauwels geregeld naar het buitenland voor zijn job. Meestal trekt hij naar Zuid-Oost Azië, maar even goed naar Afrikaanse landen zoals Gabon. Pauwels werkte ook al eens vijf jaar in Kazachstan. Hij is altijd op zoek naar nieuwe diersoorten. "Dat kan af en toe gevaarlijk zijn, ja. Als je nieuwe dieren wilt ontdekken, moet je natuurlijk de wilde natuur intrekken. Dan kom je wel eens gevaarlijke dieren tegen zoals wilde olifanten of malariamuggen."

Die avontuurlijke job combineren met een gezinsleven is niet altijd evident. "Mijn vrouw reist soms met mij mee. We verbleven al samen in pygmeeëndorpen en aten wat de mensen daar aten. Niet altijd lekker, wel altijd interessant." (lacht)

Meer info over de slangen vind je op de website van het KBIN.

De Toxicodryas vexator wordt 3 meter lang en leeft in bomen ten oosten van de Congorivier in Afrika.
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Meest gelezen