Nijlen vult zwembad met 520.000 liter kraanwater: "Dat blijft wel 2 tot 3 jaar in het bad"

In Nijlen wordt deze week het gerenoveerde zwembad weer gevuld. Bijna twee jaar geleden moest het dicht door betonrot. Nu is dat probleem opgelost en kan er weer water in. Dat moet langzaam gebeuren, zodat er niet meteen te veel druk op de zwembadtegels komt. Dat legde schepen voor Sport Luc Luyten (Nijlen&U) uit in "Start Je Dag".

Deze week stroomt er 520.000 liter water in het vernieuwde zwembad van Nijlen. "Dat zouden we op twee dagen kunnen doen," zegt sportschepen Luc Luyten op Radio 2 Antwerpen, "maar de architect heeft ons op het hart gedrukt om het trager te doen. Het bad is twee jaar dicht geweest en in die tijd was er ook geen druk van het water op de tegels. Als het te snel gevuld wordt, kan dat problemen geven en zouden tegels kunnen loskomen."

Vroeger vervingen we het water elk jaar, maar dat hoeft niet meer met de nieuwste technieken

Luc Luyten, schepen voor Sport (Nijlen&U)

Het is trouwens gewoon kraanwater waarmee het zwembad gevuld wordt. Is dat wel een goed signaal in tijden van geregelde droogte? "Het gaat niet anders. Het water zal wel 2 tot 3 jaar in de kuip blijven. Dat wordt dan wel gezuiverd en gefilterd, maar het blijft hetzelfde water. Vroeger vervingen we het elk jaar maar dat hoeft niet meer met de nieuwste technieken. Bovendien kunnen alle inwoners van Nijlen en de schoolkinderen er ook van genieten."

Open op 1 augustus

Wanneer het zwembad vrijdag gevuld is, zal het toch nog niet meteen opengaan. "Kraanwater is maar 14 graden ongeveer dus dat moet nog opgewarmd worden tot 28 graden. Dat duurt ook nog een week." 

Ook daarna is het nog even geduld hebben: "Alle technische installaties die twee jaar stilgelegen hebben, moeten ook weer opgestart worden. De pompen en de filterinstallatie moeten nagekeken worden, er moeten eventueel onderdelen vervangen worden, er moet nog een grote kuis gebeuren... We hopen in elk geval om op 1 augustus te kunnen openen."

Meest gelezen