Politie Ninove reageert op racismeverhaal in Le Soir: "misverstand"

Ninove ontkent dat een vrouw geen klacht heeft kunnen indienen nadat ze mogelijk het slachtoffer was van racistisch geweld. De vrouw werd vrijdag aangereden en zegt dat dat gebeurde omdat ze een hoofddoek droeg. Ze raakte lichtgewond bij het incident. Samen met haar vader stapte ze zaterdag naar de politie van Ninove om een klacht in te dienen. In de Franstalige krant Le Soir beweert ze dat ze weggestuurd is omdat ze haar daar niet serieus namen. Maar dat is onterechte kritiek, zegt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD).

Op een parking in Ninove werd een 19-jarige Brusselse uitgescholden, bespuwd én aangereden omdat ze een hoofddoek droeg. Op zaterdagmiddag ging ze naar het politiekantoor in Ninove om een klacht neer te leggen. Uit het artikel blijkt dat ze dan onmiddellijk werd weggestuurd, maar dat is helemaal niet het geval, benadrukt burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). "Er is een gesprek geweest met de jongedame en haar vader om een afspraak te maken om op een ander moment terug te komen. De politie in Ninove werkt namelijk enkel op afspraak. Daarbij werd ook voorgesteld om een medisch attest te laten afnemen van de verwondingen."

Ongeacht of er fysiek geweld is gebruikt of niet: racisme moet ernstig genomen worden

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD)

Pv opgemaakt in Laken

Nog voor de afspraak gemaakt kon worden, hebben zij het politiekantoor verlaten. Even later werd in Laken voor dezelfde feiten wel onmiddellijk een pv opgesteld. "De inschatting van het incident in Ninove is verkeerd gebeurd", geeft De Jonghe toe. "Elke vorm van fysiek geweld moet in feite onmiddellijk behandeld worden. Ongeacht of er fysiek geweld is gebruikt of niet: racisme moet ernstig genomen worden. In dit geval waren de feiten ernstig genoeg om onmiddellijk een pv op te stellen."

Het is een verkeerd beeld dat politie Ninove op basis van uiterlijk iemand zou wegsturen

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD)

Coöperatie met Laken

De politie van Laken werkt samen met Ninove om het incident te onderzoeken. "Vandaag is dat pv vanuit Laken binnengekomen bij ons en de politie is al op onderzoek gegaan. Vanaf het moment dat het pv binnenkwam, gingen we aan de slag", aldus De Jonge.

Rechtzetting beide kanten

"Voor mij als burgemeester is het onaanvaardbaar dat mensen op basis van hun uiterlijk of godsdienst het slachtoffer zijn van fysiek geweld. Ook de korpschef wil graag in dialoog gaan met de dame in kwestie om een aantal dingen recht te zetten." Toch verdient ook de politie een rechtzetting, volgens de burgemeester. "Het is een verkeerd beeld dat politie Ninove op basis van uiterlijk iemand zou wegsturen", benadrukt De Jonge nog.

kasto80

Meest gelezen