Oost-Vlaamse politie zorgt voor doorbraak in onderzoek naar mensensmokkel

Op 8 juni werden vier verdachten opgepakt in een onderzoek naar internationale mensensmokkel. In België werd een Iraakse verdachte opgepakt. De politie arresteerde twee andere verdachten in Oostenrijk en één persoon in Roemenië.

In oktober 2020 startte de federale gerechtelijke politie van Oost-Vlaanderen een onderzoek naar mensensmokkel. "Het einddoel van de smokkel waren verschillende landen binnen de Europese Unie", zegt Patrick Willocx van de Federale Gerechtelijke politie. Het parket besliste om de onderzoeksrechter in Gent aan te stellen voor het onderzoek.

Internationale mensensmokkel

Tijdens het onderzoek kwamen al snel enkele verdachten in beeld. Hierdoor gaf de onderzoeksrechter groen licht voor een tussenkomst op 8 juni. Het bleek te gaan om een bende die zich verspreidde over verschillende Europese landen. Op die manier organiseerden ze smokkel van Irakezen van hun thuisland naar verschillende landen in de Europese Unie.

Samen berecht

"Het is de bedoeling dat de drie verdachten op basis van een Europees aanhoudingbevel overgeleverd worden aan België, zodat ze samen berecht kunnen worden", aldus Patrick Willocx. De verdachte uit Zelzate werd op 9 juni voor de onderzoeksrechter geleid en onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Meest gelezen