Hervé Vandeweyer

Opleidingshoofd PXL fietst 3 keer per week naar het werk: "90 kilometer"

PXL-opleidingshoofd Hervé Vandeweyer gaat geregeld met de fiets naar het werk. Hij rijdt dan van Langdorp (Aarschot), in Vlaams-Brabant, naar de PXL-hogeschool in het Limburgse Hasselt. Heen en terug is dat 90 kilometer.  

Deze week kan je meedoen aan de actie #ikfietsnaarhetwerk, een initiatief van fietsleasingmaatschappij Cyclis. De campagne is bedoeld om zo veel mogelijk mensen op de fiets te krijgen. Ook thuiswerkers kunnen meedoen door voor of na de uren even een ritje op de fiets te maken. In Limburg alleen al schreven zo'n 1.800 fietsers zich in. 

Ook Hervé Vandeweyer uit Langdorp, een deelgemeente van Aarschot, doet mee. Alleen verandert er weinig voor Vandeweyer, want hij fietst dikwijls naar het werk. "Ik doe dat minstens drie keer per week", vertelt hij aan Radio 2. "Ik ben opleidingshoofd Communicatiemanagement aan de hogeschool PXL in Hasselt, wat maakt dat ik een tocht van zo'n 45 kilometer moet afleggen. Elke dag maak ik 's morgens een keuze: op een slechte dag neem ik de elektrische fiets van mijn vrouw, en anders is het de mountainbike of de koersfiets. Hoe dan ook ben ik ongeveer 1 uur en 40 minuten onderweg."

Fietsen heeft mijn leven gered: na een val liet ik een hersenscan uitvoeren en toen bleek dat ik een kleine tumor in mijn hoofd had

En wat dan als het regent? "Dan word ik nat", lacht Vandeweyer. "Mijn collega's vinden me volgens mij een beetje gek, maar volgens mij denken ze: "Dan raakt hij zijn energie tenminste kwijt op de fiets en niet in het klaslokaal".

Hervé Vandeweyer kan het iedereen alleen maar aanraden. "Het geeft een zalig gevoel. Je komt vol energie aan op het werk, en je zit niet met de stress van in de file staan en parking zoeken." Straffer nog, fietsen heeft Hervé z'n leven gered. "Ik was aan het fietsen naar het station van Hasselt toen ik plots frontaal tegen een paaltje aanreed. Dat heeft me een bezoek aan het ziekenhuis, een gebroken borst- en sleutelbeen en een dikke bult op mijn hoofd opgeleverd. De artsen hebben toen besloten om een hersenscan te doen, en wat bleek: ik had een kleine tumor in mijn hoofd. Die was gelukkig goedaardig en is volledig weggehaald. Vallen met je fiets is niet aan te raden, maar ik ga nooit vergeten dat fietsen toen mijn leven gered heeft."

Luister hier naar het verhaal van Hervé Vandeweyer:

Meest gelezen