AFP or licensors

Geweld laait weer op: Israël reageert met luchtaanvallen na brandballonnen vanuit Gaza

De Israëlische luchtmacht heeft vannacht opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook nadat er eerder vanop Palestijns grondgebied brandballonnen waren gelanceerd richting Israël. Het zijn de eerste incidenten sinds het staakt-het-vuren op 21 mei.

Kort na middernacht werd Gaza opgeschrikt door verschillende explosies die veroorzaakt werden door Israëlische bommen. Die waren een vergelding voor brandballonnen die terecht waren gekomen op velden in het zuiden van Israël waar ze branden veroorzaakten. De ballonnen werden gelanceerd door Hamas, de radicale islamitische beweging die de Gazastrook controleert.

Volgens Israël hebben de luchtaanvallen militaire doelwitten van Hamas in de Gazastrook geraakt. Of er ook slachtoffers vielen bij het bombardement is nog onduidelijk. Maar mogelijk zijn er nog meer aanvallen op komst. Het Israëlische leger liet in een verklaring alvast weten dat het "voorbereid is op alle scenario's, ook nieuwe gevechten als reactie op terreurdaden vanuit Gaza".   

Hamas had de brandballonnen richting Israël gestuurd nadat gisteren Joodse nationalisten een mars hielden door een wijk waar veel Palestijnen wonen. Er werd niet alleen met Israëlische vlaggen gezwaaid, maar ook anti-Palestijnse slogans gescandeerd. Daardoor was het een hele dag onrustig in Oost-Jeruzalem.

Vandaag liepen de spanningen nog verder op. De Israëlische politie schoot een Palestijnse vrouw neer nadat ze met haar motor probeerde in te rijden op een groep Israëlische soldaten.  De afgelopen weken worden er steeds meer gewelddadige incidenten gerapporteerd aan de Westelijke Jordaanoever.

Bekijk hieronder de beelden van de nationale mars en de luchtaanvallen op Gaza (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Ontvlambare situatie

Het gaat om de eerste grote incidenten tussen Israël en Gaza sinds een staakt-het-vuren op 21 mei een einde maakte aan een elf dagen durende oorlog. Bij die gevechten kwamen toen aan Palestijnse zijde 260 mensen om het leven, onder wie ook kinderen en tieners. Aan Israëlische zijde vielen 13 doden, onder wie eveneens een kind en een tiener.

Het zijn bovendien de eerste incidenten sinds de nieuwe Israëlische regering gevormd is. Premier Naftali Bennett leidt een ruime coalitie van partijen, waardoor een einde kwam aan 12 jaar premierschap van Benjamin Netanyahu.

Lees verder onder de foto.

AFP or licensors

Druk van rechts

De nieuwe regering van premier Naftali Bennett staat onder zware druk van rechts, en voelt de hete adem in de nek van voormalig premier Netanyahu. Het was ook die laatste die het licht op groen had gezet voor de organisatie van de nationalistische mars die door de Palestijnen beschouwd wordt als een provocatie. Vorige maand nog werd diezelfde mars afgelast.

In het verleden haalde Bennett als minister van Defensie nog zwaar uit naar het gebruik van brandballonnen door Hamas. Voor hem staan die gelijk met een terreurdaad, en dat moet beantwoord worden. "Wie de ballonnen inzet, moet worden gedood", tweette hij in 2019. Precies daarom maakt hij een vuist terug met de nieuwe luchtaanvallen van vannacht.

Pepsi Cola of Coca-Cola?

Veel Palestijnen reageren alvast ontgoocheld op het hernieuwde geweld door de nieuwe regering in Israël. Ze houden hun hart vast voor een mogelijke herhaling van wat zich vorige maand afspeelde. Gaza likt nog steeds de wonden, 16.000 huizen werden vernietigd.

"Er is weinig verschil tussen de huidige en de nieuwe regering", reageert Samer Barusi die langs het traject woont van de nationalistische mars. "Het is zoals het verschil tussen Pepsi Cola en Coca-Cola."

AFP or licensors

Meest gelezen