Opzijgeschoven korpschef politiezone kanton Borgloon mag opnieuw starten: “Opgelucht dat gerechtigheid is geschied”

De aanstelling van een nieuwe waarnemende korpschef in de politiezone kanton Borgloon was onwettig. Dat zegt gouverneur Lantmeeters. In maart werd toenmalig waarnemend korpschef Rohnny Maes aan de kant geschoven ten voordele van de korpschef van Tongeren-Herstappe. Die zou de beide zones onder zijn hoede nemen. De gouverneur vernietigt nu die beslissing omdat een korpschef geen leiding mag geven over twee korpsen tegelijkertijd.

Rohnny Maes reageert opgelucht aan de telefoon bij Radio 2 Limburg: “De manier waarop ik aan de kant ben geschoven was allesbehalve netjes en dat was zelfs vernederend.” Door de vernietiging van de beslissing om de korpschef van Tongeren-Herstappe leiding te laten geven in kanton Borgloon, mag Rohnny Maes weer zijn uniform van waarnemend korpschef aantrekken. De zone strekt zich uit over de gemeenten Borgloon, Kortessem, Wellen, Heers en Alken.

Voor de bevolking is dit niet de beste dienstverlening door het politiecollege

Waarnemend korpschef Rohnny Maes

De waarnemende korpschef hoopt dat de rust nu weerkeert in het korps. “Ik denk dat het politiecollege van Borgloon (alle burgemeesters van de zone, n.v.d.r.) haar rol eens gaat bekijken. Want hoe zij de zaken aanpakken en onrust zaaien in het korps, is niet bevorderlijk voor de sfeer op de werkvloer. Ook voor de bevolking is dit niet de beste dienstverlening door het politiecollege”, aldus Rohnny Maes.

Burgemeester van Borgloon en voorzitter van het politiecollege Eric Awouters (Open Vld) is verrast door de onverwachte beslissing van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB). “Alles is nietig verklaard tot 15 maart. We zitten dus opnieuw bij af. We kampten al met enkele problemen in de zone en hebben een advocaat geraadpleegd en ons op zijn advies gebaseerd. We dachten een weloverwogen beslissing te maken.” De burgemeester ziet drie mogelijkheden voor de toekomst: waarnemend korpschef Rohnny Maes blijft, er komt een andere waarnemende korpschef of ze zoeken naar een effectieve korpschef binnen het kanton. “Om over de fusionering met de drie zones te beslissen is het nog te vroeg, daar moeten nog heel wat beslissingen voor genomen worden.”

Fusiegesprekken

De onrust in de politiezone van kanton Borgloon is al jaren bezig. Door de fusiegesprekken met onder andere Tongeren-Herstappe en Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken, is een vaste aanstelling van de korpschef in kanton Borgloon op de lange baan geschoven. Die fusiegesprekken liggen op dit moment volledig stil door financiële onenigheid en persoonlijke problemen tussen sommige gesprekspartners.

Meest gelezen