Politie zet anti-drone geweer in tijdens het bezoek van Biden: hoe werkt dat?

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden werd in Brussel een anti-dronewapen gebruikt. De Skywall "vangt" drones die een dreiging vormen voor de president en zijn entourage. De "dronegun" die bij ons werd gebruikt, komt van de Antwerpse politie.

Afgelopen dagen zagen twitteraars in Brussel een opvallend beeld: een politieagent droeg op zijn schouder een wapen dat niet echt leek op een klassiek geweer. Het ging om de Skywall, een anti-dronegeweer dat door een Engels bedrijf wordt gemaakt. 

De "dronegun" vangt de drone

Bij het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden werd niets aan het toeval overgelaten. Honderden politieagenten en militairen stonden in voor de veiligheid van de president en zijn entourage. Maar omdat de dreiging ook uit de lucht kan komen, werden ook zogenaamde "droneguns" of anti-dronegeweren ingezet. Het toestel dat gisteren werd gebruikt kwam van de politiezone Antwerpen. Dat liet burgemeester Bart De Wever (N-VA) met enige trots weten op Facebook.

"Het is belangrijk om drones vroegtijdig op te merken, visueel of aan de hand van de detectie van de signalen die tussen de drone en de bediening, de remote controller, van de piloot verstuurd worden. Vervolgens moet zo snel mogelijk ingeschat worden wat de intenties van de drone zijn", zegt Ilse Van de Keere, woordvoerster van de  politiezone Brussel-Hoofdstad en Elsene.

Een anti-dronegeweer bestaat in twee versies: je hebt de "jammer" die het traject van de drone serieus kan verstoren, en de Skywall die met een vangnet werkt. "De "jammer" kan de communicatie tussen de piloot en de drone onderbreken met een stoorzender die naar de dreiging gericht wordt. De meeste drones gaan op dat ogenblik in een modus waardoor ze ofwel terugkeren naar hun vertrekpunt ofwel blijven hangen, ofwel een veilige landing inzetten", aldus Van de Keere. 

BEKIJK: Dit filmpje toont hoe een anti-dronegeweer de communicatie verstoort (lees verder onder de video): 

"Met een net weet je waar de drone zal vallen"

"Maar die drones kunnen ook ongecontroleerd beginnen rond te vliegen en dat veroorzaakt extra gevaar. Bovendien, als een drone door toedoen van mensen met slechte bedoelingen terug naar zijn basisstation vliegt, kunnen ze die later opnieuw inzetten", zegt Andrew Charlton van OpenWorks, het bedrijf dat de Skywall heeft ontwikkeld,  aan VRT NWS. "De Skywall is geen "jammer" en werkt totaal anders. In het geweer zit een vangnet dat je naar de drone kan schieten. En aan de hand van een laser berekent het geweer exact waar de drone zit waardoor het vangnet op het juiste moment opengaat (zie video hieronder)."

BEKIJK: Dit filmpje toont hoe de Skywall werkt (lees verder onder de video): 

Volgens Charlton heeft de Skywall één groot voordeel: je weet waar de drone zal vallen. "Zodra die gevangen is, valt ie met een parachute recht naar beneden, zo heb je zo weinig mogelijk collateral damage. En in dichtbevolkte gebieden zoals steden is dat van groot belang."

Guy Vandenbosch, stralingsdeskundige van de KULeuven, vindt dat de "jammer" ook één groot nadeel heeft. "Omdat je sterke elektromagnetische stralingen nodig hebt om de drone te verstoren, kan je hem niet gebruiken in de buurt van een luchthaven. Het risico is groot dat je de communicatie daar ook gaat verstoren."

Alleen voor de politie

"Dergelijke elektronische “droneguns ” kunnen en mogen in de huidige wetgeving enkel onder de verantwoordelijkheid door de speciale eenheden van de federale politie ingezet worden, en dit onder zeer strikte voorwaarden", zegt Van de Keere. 

De Skywall wordt ook ingezet om de omgeving van Air Force One te bewaken.

Hoeveel de Skywall kost, wil Charlton niet zeggen. "Het toestel is niet te koop voor particulieren. Alleen politiediensten en overheden (het Amerikaans leger is een belangrijke klant, red.) kunnen zo'n wapen aanschaffen. In sommige landen wordt hij ingezet voor de bewaking van luchthavens. Dat kan bijvoorbeeld door de Skywall Auto, een systeem dat volledig automatisch werkt."

Bij ons gebruiken Brussels Airport en luchtverkeersleiding Skeyes het anti-dronewapen nog niet. 

Meest gelezen