radio 2

Ponton met afval zinkt gedeeltelijk op Albertkanaal in Veldwezelt

Op het Albertkanaal in Veldwezelt (Lanaken) is vanmiddag een ponton gedeeltelijk gezonken. Op het ponton lag heel wat afbraakmateriaal, onder meer de vuurtoren die onlangs in de Hasseltse kanaalkom is afgebroken. 

Vanmiddag liep het mis met het ponton dat van Hasselt onderweg was richting Luik. Het is waarschijnlijk tijdens de vaart te diep komen te liggen en heeft zo water gemaakt. Adrian Van Bekkum van het bergingsbedrijf uit Maasbracht: "Ik denk dat het ponton water aan dek heeft gehad en dat het water door de luikjes naar binnen gelopen is. Dat is dan de reden van het zinken geweest, want er is geen aanvaring geweest." 

Het bergingsbedrijf heeft de situatie intussen al goed onder controle. Adrian Van Bekkum:  "Het ponton zakt niet verder en wat er nog aan water in lekt, wordt er met pompen weer uitgehaald. Totnutoe lijkt het dat het hierbij blijft en dat de zaak niet ernstiger gaat worden."

Nog heel wat opruimwerk

Nu moet de lading nog weggehaald worden, daarvoor komt er een kraan. "Er is ook een ponton onderweg naar Lanaken, om het afval op over te laden", vult Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg aan.   En dan moet bekeken worden of het gezonken ponton verder met pompen naar boven gehaald kan worden. 

Voor de scheepvaart levert dit nauwelijks hinder op.  Liliane Stinissen: "Het Albertkanaal is daar breed genoeg, en het ponton ligt ook aan de kant."  Hoe lang precies het bergen zal duren is nog niet duidelijk. 

Meest gelezen