Videospeler inladen...

Regisseur Adil El Arbi verfilmt boeken Dirk Bracke: "Zijn ziel zal zeker aanwezig zijn op de set van onze nieuwe film"

Regisseur Adil El Arbi reageert vanuit Jordanië op het overlijden van Dirk Bracke. Als kind ontmoette hij de schrijver in de bibliotheek, hij werd fan van hem als tiener en sinds de verfilming van "Back" en "Black" tot de film "Black" onderhouden El Arbi en zijn kompaan Bilall Fallah een warme band met Bracke. Hun verfilming van "Straks doet het geen pijn meer" moet nu meer dan ooit een ultiem eerbetoon worden aan de overleden auteur, zegt El Arbi.

Het nieuws over het overlijden van Dirk Bracke komt voor regisseur Adil El Arbi deels als een verrassing. "We wisten natuurlijk dat hij ziek was, maar ik hoopte toch dat hij zou herstellen, maar helaas. We zijn blij dat we hem begin dit jaar nog hebben gezien, toen we in België waren. Die uren bij hem thuis, samen met zijn vrouw: dat was supertof", vertelt El Arbi aan VRT NWS. "We hebben gehoord van zijn kinderen dat ons bezoek veel voor hem heeft betekend."

Bilall en ik waren begin dit jaar nog op bezoek bij Dirk en zijn vrouw. We hadden gehoopt dat hij zou herstellen.

Adil El Arbi, regisseur

Van een bezoek aan de bib, over een boekopdracht in het middelbaar, tot de officiële vraag om "Black" te verfilmen: Adil El Arbi vertelt hoe zijn band met Dirk Bracke door de jaren heen is gegroeid. (lees voort onder de video)

Videospeler inladen...

De bewondering voor Dirk Bracke gaat terug tot El Arbi's kinderjaren. "Ik heb hem voor de eerste keer ontmoet toen we met school een uitstap deden naar de bibliotheek, en daar een schrijver zouden zien. Ik was toen 8 of 9 jaar oud. Ik vond het heel fascinerend, om kennis te maken met iemand die een boek had geschreven. Het was een krachtige ontmoeting die me altijd is bijgebleven."

Fast forward naar de middelbare school, waar El Arbi - een tiener die niet graag leest - een boek van Dirk Bracke voorgeschoteld krijgt als verplichte kost. "Ik herinnerde me vaag dat die schrijver de man was die ik ooit had ontmoet als kind. "Straks doet het geen pijn meer" werd het eerste boek dat ik volledig heb uitgelezen, van A tot Z. Het opende een hele wereld voor mij, met harde en moeilijke verhalen van leeftijdsgenoten. Ik ben daarna al zijn boeken beginnen te lezen."

Het is dan ook absoluut geen toeval dat Adil en Bilall uitgerekend dit boek gaan verfilmen volgend jaar. "Als tiener mailde ik al naar Dirk, omdat ik het einde van het boek niet zo goed had begrepen", lacht El Arbi. "En als 20-jarige filmstudent op Sint-Lukas heb ik hem vlakaf gemaild dat als ik ooit een boek zou verfilmen, dat het dan "Straks doet het geen pijn meer" zou zijn."

Maar toen kwam "Black" uit, een verhaal over Brusselse straatbendes, dat zo mogelijk nog meer indruk maakte op El Arbi. "Het lag enorm dicht bij mijn eigen leefwereld. Ik heb aan Bilall gezegd: "lees dit, dat wordt onze eerste film". Dankzij Dirk is onze carrière gelanceerd." 

Bilall en ik hebben enorm veel respect voor Dirk. We willen de sfeer uit zijn boeken zo goed mogelijk vertalen naar het grote scherm.

Maar volgend jaar starten de opnames van "Straks doet het geen pijn meer". "Het boek dat Dirk zijn eigen favoriet was. Ik geloof dat zijn ziel zeker aanwezig zal zijn op de set."

"We hebben enorm veel respect voor hem. En Dirk had op zijn beurt veel vertrouwen in ons, omdat we de sfeer van zijn boeken zo juist mogelijk wilden overbrengen naar het grote scherm. Nu hij er niet meer is, wordt het nog belangrijker om een film te maken waarop Dirk heel trots zou zijn. Het wordt een hommage aan hem, en zijn werk."

Bekijk hier wat Adil van plan is met de verfilming van "Straks doet het geen pijn meer":

Videospeler inladen...

Collega-auteur Marc de Bel: "Geschokt dat hij zo snel is overleden"

Marc de Bel (67) - net als Dirk Bracke jeugdauteur en quasi leeftijdsgenoot - reageert geschokt op Brackes dood. "Ik wist dat hij ziek was, maar niet dat het zo erg was. Ik schrik daar heel erg van. Ik zie ons nog babbelen en grappen maken op de laatste Boekenbeurs. Het is helaas heel snel gegaan. En dat terwijl schrijvers zeker 94 jaar moeten worden."

Belga

Dirk en ik waren goede collega's. Het klikte, en we schreven allebei dolgraag.

Marc De Bel, auteur

De Bel kwam al vroeg in de carrière van Bracke met hem in contact. "Toen Dirk de drang voelde om te beginnen als auteur, kwam hij af en toe naar een lezing van mij op een school. Hij wilde dat ook gaan doen, en kwam op die manier de stiel leren. Het klikte meteen tussen ons", vertelt hij. 

"Dirk schreef voor een iets ouder publiek: hij richtte zich tot tieners in de middelbare school, ik focuste eerst op leerlingen lager onderwijs. Wat we gemeen hadden? We schreven allebei dolgraag, deden veel research, en gingen graag rechtstreeks in gesprek met ons publiek. We zaten op dezelfde golflengte, als goede collega's", aldus de Bel. "Of we literair bezig waren of niet, daar trokken we ons niets van aan. Dat hij er niet meer is, voelt heel vreemd."

Meest gelezen