Richtlijnen in Beveren na PFOS-vervuiling: geen eigen-geteelde eieren meer

Beveren gaat een bewonersbrief rondsturen op basis van de richtlijnen van Agentschap Zorg & Gezondheid. Dit in het onderzoek naar de bodemverontreiniging met de schadelijke stof PFOS in de regio. Aan inwoners die tot 5 kilometer van de 3M-site verwijderd wonen, wordt gevraagd geen eigen-geteelde eieren te eten. 

Inwoners van Beveren krijgen nog deze week een brief met voorzorgsmaatregelen die het best opgevolgd worden. Op concrete resultaten van het bodemonderzoek omtrent de PFOS-vervuiling is het nog even wachten. "We voelden een noodzaak om als gemeente duidelijke voorschriften te communiceren, want momenteel is er nog te veel onduidelijkheid", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). 

Voorzorgsmaatregelen

Er werden drie perimeters bepaald: een van anderhalve kilometer rond de 3M-site, een van anderhalve tot vijf kilometer rond het bedrijf en een van vijf tot tien kilometer. Elke perimeter heeft eigen voorzorgsmaatregelen. De tweede perimeter, tot vijf kilometer, heeft impact op Beveren, Melsele en Kallo. Inwoners binnen deze perimeter worden gevraagd om geen eigen-geteelde eieren te eten. In de laatste perimeter mogen inwoners nog maximum 1 eigen-geteeld ei per persoon per week consumeren.

Blijkbaar is de profileringsdrang bij andere gemeenten zeer groot
Burgemeester Marc Van de Vijver

Geen bloedtesten

Beveren zal geen bloedtesten afnemen bij inwoners. Dit in tegenstelling tot buurgemeente Zwijndrecht. "Op basis van studies stellen de bevoegde instanties maatregelen op. Die zijn ons gisteren meegegeven", legt Van de Vijver uit. "Zij hebben zelf gevraagd om geen andere maatregelen te nemen. Blijkbaar zullen er in Zwijndrecht wel bloedstalen worden afgenomen. Ik begrijp niet waarom daar wel en in Beveren niet. Als iedere gemeente het op zijn eigen manier zal oplossen, dan zorgt dat alleen maar voor meer onduidelijkheid."

Profileringsdrang Zwijndrecht

De burgemeester van Beveren is niet tevreden met de communicatie vanuit Zwijndrecht: "Blijkbaar is de profileringsdrang bij andere gemeenten zeer groot. Het is onze verantwoordelijkheid om mensen te informeren, maar voor de inwoners is het totaal niet meer duidelijk. Zwijndrecht blijft met maatregelen gooien. Eigenlijk begint de hele situatie ons wat te enerveren. We vragen ons af op welke basis zij maatregelen nemen."

kasto80

Meest gelezen