Radio 2

Rivier de Gete in Tienen drooggelegd voor onderhoud: "Anders beschadigen planten de huizen"

Opvallend beeld in Tienen. Daar staat rivier de Gete helemaal droog. De Vlaamse Milieumaatschappij houdt er momenteel onderhoudswerken. Planten en bomen worden weggehaald omdat ze de huizen in de buurt kunnen beschadigen. "Morgen is de klus geklaard en zal er weer water stromen", zegt burgemeester Katrien Partyka (CD&V).

Een bezorgde inwoner van Tienen plaatste een foto van een lege Gete op Facebook. Heel wat Tienenaars blijken niet te weten waarom de rivier plots wordt drooggelegd. Burgemeester Katrien Partyka brengt duidelijkheid. "De Vlaamse Milieumaatschappij heeft gisteren de Gete inderdaad drooggelegd. Dat is nodig om onderhoudswerken uit te voeren. Als het water erin staat, is het niet veilig voor de arbeiders. En dus is de Gete leeggepompt om de werken te kunnen uitvoeren. Normaal gezien zijn die werken morgen alweer voorbij en kan er weer water doorstromen."

Vissen gestorven

Door het leegpompen van de rivier zijn heel wat vissen gestorven. Dat  vindt de burgemeester een heel spijtige zaak, maar het kan niet anders vervolgt ze. "Er is heel wat plantengroei in de Gete. Struiken en bomen die op de oever groeien, maar ook in de muren van huizen die vlak naast de Gete staan. Als die wortels doordringen tot in de muren kunnen er op termijn stenen loskomen. Dat zou dus voor heel wat schade kunnen zorgen. Daarom moeten de overtollige planten nu verwijderd worden", besluit ze.

Meest gelezen