Schaalvergroting in afgebakende gebieden en biolandbouw naast natuurgebieden, Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) wil natuur en landbouw verbinden

Vlaams Parlementslid Steven Coenegrachts (Open VLD) heeft een plan klaar om natuur en landbouw meer te verzoenen. Landbouwers krijgen zo strenge normen opgelegd dat ze zich genoodzaakt voelen om uit te wijken naar het buitenland.  “En dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt Coenegrachts. Daarom komt hij met een plan met meer ruimte voor landbouw maar met meer verantwoordelijkheid voor de natuur. 

Bijna de helft van onze natuur is landbouwgebied. Door intensieve bemesting slaat er stikstof neer in de natuurgebieden, wat schadelijk is voor de biodiversiteit.  Als gevolg worden er voor de landbouw strenge normen opgelegd. Maar die werken vaak zo verstikkend dat boeren geen kant meer opkunnen.

Economisch zijn landbouwers in Vlaanderen verantwoordelijk voor een omzet van 60 miljard euro per jaar. Ze vormen daarmee een belangrijk deel van de ondernemers. Bovendien zijn er 150.000 mensen die rechtstreeks of onrechtstreeks werken in de landbouw. “Daarom moeten we de boeren de ruimte geven om hun business uit te bouwen, maar wel met een grote verantwoordelijkheid naar de natuur”, zegt Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts. 

Drie gebieden

“Het is een plan waar de twee partijen wat zullen moeten toegeven. Het komt er op neer dat onze natuur opgedeeld wordt in drie gebieden”, zegt Coenegrachts. “Je hebt in de eerste plaats de natuurgebieden. Als tweede kunnen in de buffer daarvan de biolandbouwers hun gewassen telen. Hun akkers geven doorgaans minder stikstof af, waardoor er ook minder stikstofneerslag zal zijn in de natuurgebieden, wat de biodiversiteit ten goede komt.  En als derde wil Coenegrachts  een beperkt aantal zones waar er aan intensieve landbouw kan gedaan worden op heel grote schaal. “Op die manier heeft de landbouw in Vlaanderen een toekomst en wordt de uitstoot in natuurgebieden beperkt.”

Melkveehouder wil uitbreiden

Melkveehouder Louis Moermans uit Dilsen-Stokkem kent het probleem van de beperkingen. Zijn twee zonen willen het bedrijf overnemen. Om  het financieel rendabel te maken voor twee gezinnen willen ze uitbreiden van 200 naar 800 koeien. Maar een deel van de buurt verzet zich daar tegen. 

Pak je spullen en ga naar het buitenland

Melkveehouder Louis Moermans tegen zijn twee zonen die het bedrijf willen uitbreiden

“Pak je spullen en ga naar het buitenland.” Dat advies geeft Louis Moermans uit Dilsen-Stokkem aan zijn twee zonen. De beperkingen rond uitbreiding, milieunormen of protest van de buren, werken zo verstikkend dat er in Vlaanderen geen toekomst meer is voor boerderijen die willen uitbreiden, vindt hij. 

"Mijn zonen willen samen het bedrijf verder zetten. Om dat voor twee gezinnen rendabel te maken, moeten ze uitbreiden." Maar protest van de buren, houdt dat tegen.  “Ik ben de vijfde generatie en ben blij dat mijn zonen het bedrijf ook willen verder zetten. Maar we staan met onze rug tegen de muur. In Vlaanderen is er geen toekomst meer”, besluit Louis.  

Meest gelezen