Radio 2

Tentoonstelling in Dossinkazerne wil stigma rond Roma doorbreken: "Wij zijn ook maar mensen zoals iedereen"

In de Dossinkazerne in Mechelen loopt er vanaf donderdag een tentoonstelling, "Reflecties. Roma in België". Daar worden de portretten van negen mensen uit de Roma-gemeenschap getoond. Die portretten zijn het werk van studenten aan de AP Hogeschool in Antwerpen, bedoeld om vooroordelen over Roma, vaak verkeerdelijk zigeuners genoemd, uit de wereld te helpen. "Deze tentoonstelling toont dat wij ook maar mensen zijn, zoals iedereen", vertelt de geportretteerde Merima uit Borgerhout. 

Vanuit de Dossinkazerne in Mechelen werden tijdens de Tweede Wereldoorlog 353 Roma richting Auschwitz-Birkenau gedeporteerd omwille van het feit dat ze zigeuners waren. Vandaag bestaan er nog steeds veel vooroordelen over de diverse gemeenschap en wordt de term "zigeuners"' nog steeds verkeerdelijk gebruikt. Het is juister om Roma te zeggen.

Vooroordelen uit de wereld helpen

AP Hogeschool wil die kennis verspreiden en samen met de Dossinkazerne alle vooroordelen over de gemeenschap de wereld uit helpen. "De bedoeling is om een andere kijk op Roma te geven", vertelt initiatiefneemster en lector Nathalie Van Ceulebroeck. "Uit onderzoek bleek dat veel jongeren zich schamen om te zeggen dat ze Roma zijn, omdat er zo veel vooroordelen over hen bestaan. En dat is jammer, want het is een belangrijk deel van hun identiteit."

Veel jongeren schamen zich om te zeggen dat ze Roma zijn, omdat er zo veel vooroordelen over hen bestaan

Nathalie Van Ceulebroeck, AP Hogeschool

"Het was voor ons een motivatie om uit te zoeken op welke manier we een meer genuanceerde kijk kunnen geven op de gemeenschap", gaat Van Ceulebroeck verder. En zo hangen er in de Dossinkazerne negen grote portretten van Roma, zogenoemde rolmodellen uit de gemeenschap. De negen personen hebben hun weg in ons land intussen goed gevonden en zijn trots op hun identiteit. Die willen ze dan ook graag met de wereld delen.

Beluister hier de reportage op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Merima (34) uit Borgerhout

Eén van de geportretteerden is Merima, een 34-jarige vrouw uit Borgerhout, oorspronkelijk uit Kroatië. Merima werkt ook als steward voor het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) , waar ze andere Roma op weg helpt in de maatschappij. Ze is bescheiden, maar trots dat haar portret in de Dossinkazerne hangt. 

"Deze tentoonstelling toont dat wij ook maar mensen zijn, zoals iedereen", vertelt Merima op Radio 2 Antwerpen. "Ik heb een job, ik ben een moeder, maar ik ben ook Roma en ik heb mijn weg hier goed gevonden. Ik hoop een voorbeeld te kunnen geven aan andere Roma: jullie kunnen dat ook!"

Ik hoop een voorbeeld te kunnen geven aan andere Roma: jullie kunnen dat ook!

Merima, één van de geportretteerden

"Ik heb al veel te maken gehad met vooroordelen, nog steeds. Maar ik ken mezelf en vooroordelen raken me niet meer zoals vroeger. Ik ben veel zelfzekerder en ik schaam me nooit om te zeggen dat ik Roma ben", aldus Merima. 

(Lees verder onder de foto)

Erdin (28) uit Temse

De 28-jarige Erdin uit Temse, afkomstig uit Kosovo, begrijpt dat veel mensen uit de gemeenschap niet voor hun identiteit durven uitkomen. "Ik ben enorm trots om Roma te zijn en wil daar wel eerlijk over zijn. Maar toch verzwijgen velen het nog, bijvoorbeeld op de jobmarkt. Mensen interpreteren ons vaak ook verkeerd, ze denken bijvoorbeeld dat we van Italië zijn. En dat telkens opnieuw moeten uitleggen, is soms vermoeiend", vertelt Erdin.

"Maar daar wil ik met deze tentoonstelling van kunnen afstappen. We moeten een einde brengen aan de vooroordelen. Op een dag moet iedere Roma trots kunnen uitkomen voor hun identiteit", besluit Erdin. 

Meest gelezen