Testcentra drijven capaciteit op om vakantiegangers te screenen op corona

De zomervakantie komt eraan en de verschillende testcentra drijven de capaciteit op om ook vakantiegangers te screenen op corona. In Hasselt zullen ze vanaf 1 juli zo'n 300 tot 400 extra tests uitvoeren. In Genk kunnen ze vanaf dan 650 extra tests per dag doen. Het ziekenhuis werkt daarvoor samen met een privé laboratorium.

In Hasselt kunnen vakantiegangers terecht in het testcentrum naast het Jessa Ziekenhuis, aan de Stadsomvaart. "We gaan wel aparte slots voorzien voor mensen die op reis willen", vertelt dokter Pieter-Jan Vanlandegem van de eerstelijnszone. "We willen hen niet mengen met mensen die zich laten testen omwille van symptomen of hoog risicocontacten."

Hasselt houdt rekening met 300 tot 400 extra tests vanaf 1 juli. In Genk gaat het om 650 tests. "We verwachten meer vraag vanaf 1 juli", vertelt burgemeester Wim Dries (CD&V). "Daarom hebben we afspraken gemaakt over extra testen met het Ziekenhuis Oost Limburg en het lab Rigo. We denken dat we zo voldoende capaciteit kunnen aanbieden."

Online boeken

Het is de bedoeling dat burgers zo'n test om te reizen online boeken, om een overbelasting van het personeel van de eerstelijnszones te voorkomen. "Nu kan dat nog niet, maar vanaf 1 juli willen we dat systeem invoeren", gaat dokter Vanlandegem verder. "Mensen kunnen hun test dan op voorhand plannen." 

Meest gelezen