Radio 2

Unieke waterleiding brengt zeewater  tot aan Oostends onderzoekscentrum: "we hebben nu een constante toevoer voor tests en experimenten"

In Oostende is vanmorgen een zeewaterleiding in gebruik genomen. De leiding loopt van het strand tot aan het Marien Station, een onderzoekscentrum waar wetenschappers allerhande testen en experimenten doen die verband houden met de zee.

Het wordt een stuk gemakkelijker werken vanaf vandaag voor de wetenschappers in het Marien Station van Oostende. In dat onderzoekscentrum doen ingenieurs, biologen, maar ook archeologen en geologen onderzoek naar alles wat ook maar enigszins met de zee te maken heeft. Voor heel wat van die onderzoeken is zeewater nodig. Maar tot nu toe was het vaak een rompslomp om dat water aan te voeren. Maar met die nieuwe zeewaterleiding is dat probleem van de baan.  De leiding zuigt van onder de laagwaterlijn op het strand zeewater op en brengt het tot aan de laboratoria van het Marien Station.

Je kan moeilijk voor elk experiment over en weer lopen naar zee met een emmertje
Jan Mees, Vlaams Instituut voor de Zee

Jan Mees, de directeur van het Vlaams Instituut voor de Zee reageert enthousiast: "De aanleg van de leiding was best wel uitdagend. Technoloigisch was het niet zo evident. Aan de andere kant is het cruciaal dat een onderzoekscentrum als het onze zo'n leiding heeft. Je kan moeilijk constant af en aan lopen met emmertjes water, of vrachtwagens over en weer laten rijden. We hebben nu een constante toevoer van zeewater en gaan die onder meer gebruiken voor experimenten met elektronische apparaten, zoals robots, maar ook voor biologische proeven." 

Meest gelezen