Nicolas Maeterlinck

Vlaams opdrachthouder lanceert website over PFOS-verontreiniging

De Vlaamse Overheid lanceert vandaag een nieuwe website met informatie over de PFOS-verontreiniging in de Antwerpse regio. Op de website vinden burgers achtergrondinformatie over PFOS en toelichting bij de maatregelen die de regering gisteren aankondigde. De Vlaamse regering heeft ook Karl Vrancken voor een jaar aangesteld als opdrachthouder van de PFOS-problematiek. 

”De Vlaamse regering heeft Karl Vrancken voor een jaar aangesteld als opdrachthouder van de PFOS-problematiek. Hij heeft die rol aanvaard en is eind vorige week gestart met verkennende gesprekken", zegt Vlaams minister-president Jan Jambon.

Karl Vrancken is met zijn jarenlange ervaring in beleidsvoorbereidend onderzoek en het modereren van stakeholderprocessen de geknipte figuur voor deze rol. Hij is specialist in afvalverwerking en circulaire economie, onder meer bij onderzoeksinstelling VITO en als hoofddocent Afvalverwerking en Circulaire economie aan de Universiteit van Antwerpen. 

Naast zijn chemische achtergrond, komt hierbij ook zijn grondige kennis van milieutechnologie van pas. Als lid van het wetenschappelijk comité van het Europees Milieuagentschap kan hij de problematiek ook in Europees perspectief plaatsen. 

Ik wil in de eerste plaats vooruitkijken.

Vlaams opdrachthouder Karl Vrancken

Vrancken heeft al contact opgenomen met de betrokken overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijven, en gaat nu een panel samenstellen van toxicologen en experts.  “Ik wil in de eerste plaats vooruitkijken. De doelstelling is om een betere aanpak op lange termijn te ontwikkelen voor dit soort bijzonder complexe milieudossiers door verschillende partijen met verschillende visies samen te brengen", aldus Karl Vrancken.

Vandaag lanceert hij ook de website www.vlaanderen.be/pfos-vervuiling-zwijndrecht , daar vinden burgers achtergrondinformatie over PFOS en toelichting bij de voorzorgsmaatregelen die de regering maandag aankondigde.

Meest gelezen