Dinner in the Sky

“Dinner in the Sky” op Martelaarsplein in Brussel krijgt kritiek: “Dineren op een kerkhof? Dat doe je toch niet”

“Dinner in the Sky”, een restaurantervaring waarbij topchefs koken voor hun gasten op een platform in de lucht, vindt dit jaar plaats op het Martelaarsplein in Brussel. Maar daar is niet iedereen zo tevreden mee. Onder het Martelaarsplein liggen immers meer dan 450 mensen begraven. “Dineren op een kerkhof, ik heb daar mijn bedenkingen bij”, zegt Jan Dorpsmans van vzw Vrijwilligers van Brussel 1830.

Het Martelaarsplein in hartje Brussel heette oorspronkelijk het Sint-Michielsplein, vernoemd naar de patroon van Brussel. Maar in 1831 werd het omgedoopt tot Martelaarsplein, als eerbetoon aan de gesneuvelden tijdens de Belgische revolutie. In 1830 werden namelijk meer dan 450 mensen die gesneuveld waren begraven onder het plein. Er kwam later ook een monument en crypte.

Deze maand strijkt “Dinner in the Sky” neer op datzelfde Martelaarsplein. Een concept waarbij je een maaltijd krijgt geserveerd aan een tafel die door een team van professionals op 50 meter hoogte is opgehangen. Enkele topchefs halen er hun beste kookkunsten boven, maar dat etentje ligt bij een aantal mensen zwaar op de maag. 

Begraafplaats

“Wij vinden het onkies om daar zo een evenement in te richten”, zegt Jan Dorpmans, van de vzw Vrijwilligers van Brussel 1830. “Ik gun het de mensen en de organisatoren om zulke dingen weer te kunnen doen. Maar als je dat op het kerkhof van Laken zou doen, zouden veel mensen zeggen: "Dat is een kerkhof, doe eens serieus”. Maar hier doet men het wel. Ik vermoed dat niemand hen gezegd heeft dat dat ook een begraafplaats is.” 

Wij wisten helemaal niet dat dit een begraafplaats was, anders hadden we deze locatie nooit gekozen

Stefan Kerkhofs, Dinner in the Sky

“Wij wisten inderdaad van niets”, zegt Stefan Kerkhofs van "Dinner in the Sky". “We zoeken altijd naar unieke locaties. We vonden het plein een ongelooflijk, mooie locatie en daarom hebben we een vergunning aangevraagd bij de stad Brussel. We hebben die ook gekregen zonder dat iemand verteld heeft dat het een begraafplaats was. Als je op het plein staat, is er ook geen enkel element dat aangeeft dat het een begraafplaats is, buiten het standbeeld. Er staan terrassen, er lopen mensen over het plein, er worden theatervoorstellingen gegeven.” 

(lees verder onder de foto)

Het Martelaarsplein in Brussel
Maxime Anciaux - All rights reserved

Excuses

“Indien we geweten hadden dat dit een begraafplaats was, hadden wij nooit gekozen voor deze locatie. Onze missie is om mensen gelukkig te maken, mensen te laten genieten op unieke plekken. Waarom zouden we gaan choqueren door op een begraafplaats ons evenement te gaan opzetten? Ik wil dan ook mijn excuses aanbieden aan mensen die het hier moeilijk mee hebben”, aldus Kerkhofs. 

Meest gelezen