Radio 2

Aan de kust serveren ze vanaf morgen al Zeeuwse mosselen van bodemcultuur: "Zeker 3 weken vroeger dan normaal"

Vanaf morgen kan je aan de kust Zeeuwse bodemcultuurmosselen eten. En dat is uitzonderlijk vroeg, normaal gezien zijn ze er pas begin juli.

"De Zeeuwse mosselen, ik heb altijd geweten dat dat voor de 1ste, 2de of zelfs pas 3de week van juli was", zegt een verbaasde Piet Devriendt van restaurant De Oesterput in Blankenberge. "Dat het seizoen nu al kan beginnen, is dus echt wel uitzonderlijk. Zeker ook omdat de kwaliteit zo goed is. Ik had het totaal niet verwacht. In april en mei was het nog erg koud. Dan zit er niet veel plankton in het water en worden de mosselen normaal niet zo snel groot." Maar het tegendeel is dus waar.

Na 7 maanden opgesloten te hebben gezeten, zal het nog zo'n deugd doen om op terras een mosseltje te eten.
Piet Devriendt, restaurant De Oesterput

In principe staan de mosselen pas vanaf morgen op de kaart, maar Piet kreeg vandaag al een staal toegestuurd. "Ik heb een tweetal kilo gekregen, mooie grote mosselen, van het formaat "imperial super". Er zit veel jodium in en het visgehalte ligt hoog: zo'n 30 procent. Het is beter dan vorig jaar.  Dat visgehalte kan nog oplopen tot 38 en zelfs 40 procent. Maar dat hoeft niet. Integendeel. Als het visgehalte zo hoog ligt en je geeft de mensen een portie mosselen van anderhalve kilo in totaal, dan krijgen ze dat niet meer op en is het ook maar zonde om dat eten te moeten wegsmijten."

Vakantiegevoel

Dat de mosselen nu al beschikbaar zijn, noemt Piet een enorme opsteker: "Na 7 maanden opgesloten te hebben gezeten, zal het de mensen nog zo'n deugd doen om op een terras een mosseltje te eten en voor het eerst sinds lang weer een vakantiegevoel te hebben." 

Meest gelezen