Anonieme politiemotor is succes: in één week al meer dan 200 verkeersinbreuken beboet

In Roeselare, Izegem en Hooglede in West-Vlaanderen zet de politie sinds een maand een anonieme motor in om asociaal gedrag in het verkeer op te sporen en te bestraffen. En het initiatief blijkt erg effectief: in 7 dagen dat de anonieme motor is ingezet, zijn al 222 inbreuken beboet.

De motor is op het eerste gezicht niet herkenbaar, maar wel helemaal uitgerust om volledig legaal een interventie te doen, vertelt politiecommissaris Carl Vyncke: “Er zitten blauwe lichten op en de motor kan herkenbaar gemaakt worden als politie-motor als het led-bord achteraan wordt aangezet."

Wanneer hij een interventie doet, zal hij zich kenbaar maken als politie

De motorrijder is een politieman in burger, maar ook hij heeft alles mee om zich als politie kenbaar te maken, zegt de politiecommisaris. 

“Hij heeft, weliswaar niet zichtbaar, zijn bewapening mee, naast zijn politiekaart en politie-armband. Dus wanneer hij een auto aan de kant zet of een andere interventie doet, zal hij zich kenbaar maken als politie en dan zijn wij wettelijk in orde”. 

Voor-en tegenstanders

De inbreuken die worden vastgesteld zijn heel verschillend: van bellen achter het stuur, door het rood rijden of te snel rijden tot je richtingaanwijzers niet gebruiken als dat moet.

De anonieme politiemotor kent voor- en tegenstanders die zich ook op sociale media laten horen. Maar het belangrijkste is dat de verkeersveiligheid erop vooruitgaat, vindt politiecommissaris Vyncke.

Meest gelezen