UHasselt

Betere leerresultaten als je beweegt terwijl je studeert, blijkt uit onderzoek van de UHasselt

Leerlingen van het Atheneum van Eyck uit Maaseik haalden betere leerresultaten als ze ritmische baloefeningen deden terwijl ze studeerden. Dat blijkt uit een onderzoek van de UHasselt. 

Vijf weken lang deden leerlingen van het Atheneum Van Eyck in Maaseik baloefeningen terwijl ze leerstof inoefenden. Professor Kris Janssens van de Universiteit Hasselt: "Voor Frans ging het dan om de gérondif, en bij biologie ging het om een aantal termen die ze moesten opzeggen, terwijl ze die baloefeningen uitvoerden."

De combinatie bewegen en studeren zorgde ervoor dat het werkgeheugen en de leerresultaten verbeterden, gaat professor Kris Janssens verder: "Na die vijf weken zagen we dat er een effect was op het werkgeheugen. Het was zo dat de tijd die ze nodig hadden om een taak uit te voeren verminderd was. Leerlingen scoorden ook beter op de deelnemende vakken."  Daarnaast was er ook een positief effect op het welzijn van de leerlingen en hun sociale relaties. 

De tijd die leerlingen nodig hadden om een taak uit te voeren was verminderd

Kris Janssens

Dit onderzoek toont dus nog maar eens aan dat beweging belangrijk is, en niet alleen fysiek maar ook mentaal voordelen biedt.  De Universiteit Hasselt wil het onderzoek nu ook uitbreiden naar andere scholen en met meer leerlingen. 

Meest gelezen