Blunder van advocaat is harde klap voor protest tegen nieuwe zeesluis in Zeebrugge

Het protest van 12 Zeebruggelingen tegen de geplande nieuwe zeesluis vlakbij hun huis, loopt voorlopig dood door een blunder van hun advocaat. Hun procedure tegen de sluis bij de Raad van State werd stopgezet omdat de advocaat een cruciaal document niet op tijd verstuurd heeft.

De nieuwe zeesluis is gepland op de plaats van de Visartsluis. Die is verouderd en te klein voor vele containerschepen. Voor de nieuwe sluis zijn er onteigeningen nodig rond de Visartsluis. Daartegen is er protest van mensen uit de buurt. Ze vrezen ook jarenlange hinder door de bouw van de nieuwe sluis.

12 omwonenden stapten naar de Raad van State om de bouw van de nieuwe sluis tegen te houden. Maar hun procedure is op een sisser uitgedraaid door een blunder van een advocaat. Die stuurde een cruciaal document niet op tijd door. En daardoor is er een einde gekomen aan de procedure bij de Raad van State.

Nieuwe procedure bij Raad van State

Nancy Vanhee van de actiegroep "Zeebrugge onder druk" hielp het protest mee op poten zetten en de buurtbewoners verenigen: "Indien de procedurefout niet was gebeurd, indien onze advocaat wel de stukken had neergelegd, dan zou de Raad van State ons gevolgd hebben. Dan kon de nieuwe sluis niet op de plaats van de Visartsluis komen. Dan was, met andere woorden, de impact voor Zeebrugge heel anders geweest . Nu staan mensen machteloos. Wij kunnen daar niets tegen doen omdat iemand is vergeten om een memorie van antwoord neer te leggen."

De advocaat in kwestie is Marleen Ryelandt uit Brugge. Zij schuift de schuld door naar een andere advocaat die haar geholpen heeft met het dossier. Maar ook die ontkent dat hij een fout gemaakt heeft. Marleen Ryelandt zegt trouwens dat de zaak voor de 12 bewoners nog niet verloren is. Er is in een latere fase van de besluitvorming voor de sluis een nieuwe procedure bij de Raad van State mogelijk: "Het is inderdaad zo dat de procedure tegen het voorkeursbesluit voor de nieuwe sluis beeïndigd is. Maar er moet ook nog een projectbesluit komen. En dat is ook aanvechtbaar bij de Raad van State. Dus er is daar nog perfect een tweede ronde mogelijk."

Meest gelezen