AFP or licensors

Japan wil journalisten volgen met GPS tijdens Olympische Spelen, journalistenbond: "Kunnen we moeilijk laten passeren"

Het organisatiecomité van de Olympische Spelen in Tokio wil alle buitenlandse journalisten volgen via GPS tijdens de eerste twee weken van hun verblijf in Japan. De maatregel zou de coronasituatie onder controle moeten houden. "Het is ongezien dat er op deze manier toezicht wordt gehouden op journalisten", zegt Pol Deltour van de Vlaamse Vereningen van Journalisten in "De wereld vandaag". "Het zou niet de eerste keer zijn dat het corona-argument gebruikt wordt voor andere doeleinden."

De voorzitter van de Olympische Spelen in Tokio, Seiko Hashimoto, heeft aangekondigd dat buitenlandse journalisten tijdens de eerste twee weken van hun verblijf met een GPS zullen worden gevolgd. Zo zou de organisatie nagaan of journalisten zich houden aan de coronamaatregels en zo de veiligheid bewaren.

Na aankomst moeten de in totaal 6.000 journalisten drie dagen in hun hotel blijven. Vanaf de vierde dag mogen ze naar buiten, maar enkel naar de plekken die ze vooraf hebben opgegeven. Daarnaast moeten ze op voorhand ook hun smartphonegegevens bezorgen, want de GPS-controle gebeurt via de telefoons. Doen ze dat niet of houden ze zich niet aan de regels, kunnen ze geschorst worden. Na veertien dagen mogen ze hun job weer zoals gewoonlijk uitvoeren.

Volgens Toshiro Muto, hoofd van het organisatiecomité, zijn deze maatregelen binnen proportie gezien de coronasituatie. Hij zegt daarbij dat persvrijheid, of het gebrek daarvan, er niets mee te maken heeft, maar de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) dringt erop op aan deze maatregel in te trekken.

Beluister hieronder het interview met Pol Deltour van de Verening voor Vlaamse Journalisten in "De wereld vandaag" (en lees verder onder de audio):

Ook Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) is niet opgezet met de beperkingen. "Het is ongezien dat er op deze manier toezicht wordt gehouden op journalisten", zegt Deltour in "De wereld vandaag" op Radio 1. "En als men er niet in meegaat, wordt de accreditatie afgepakt."

"Ze gebruiken het coronavirus en de gezondheid van de mensen als argument, maar het zou niet de eerste keer zijn dat het corona-argument gebruikt wordt voor andere doeleinden. In dit geval is dat de bewegingsvrijheid van journalisten."

We kunnen deze maatregelen moeilijk laten passeren

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten

"De eerste normale stappen zijn gezet", zegt Deltour. "Er is een officieel protest van de Internationale Federatie van Journalisten. Zij hebben contact opgenomen met het Japanse organisatiecomité om de maatregel terug te schroeven. Zij wachten nog op een reactie. Verder kan men nog druk uitoefenen via het Internationaal Olympisch Comité (IOC). We moeten nog goed bekijken wat nodig en mogelijk is, maar we kunnen deze maatregelen moeilijk laten passeren."

De Japanse overheid zit in een gewrongen situatie

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten

Volgens Deltour doet Japan het nochtans niet slecht op vlak van persvrijheid. "Het is verwonderlijk dat Japan zich zo laat kennen. De overheid zit in een gewrongen situatie. Ze willen per se dat de Olympische Spelen plaatsvinden, maar het verzet van het volk is gigantisch. Hoogstwaarschijnlijk speelt dat mee in deze beslissing. Men wil wellicht vermijden dat journalisten te veel contact opnemen met de plaatslijke bevolking, die het niet eens is met de beslissing om Spelen door te laten gaan."

Meest gelezen