Archieffoto van Chinese troepen in Xinjiang
AP2009

China "eist dat Belgische parlement fout rechtzet" inzake resolutie over Oeigoeren

China dreigt met maatregelen als het Belgische parlement zou stemmen over een resolutie die het harde optreden tegenover de Oeigoerse minderheid in de Chinese regio Xinjiang veroordeelt. Het lijkt op een staaltje agressieve "wolf warrior"-diplomatie die de Chinese leider Xi Jinping nochtans eerder had afgezworen. Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès verdedigt het recht op vrije meningsuiting in ons parlement.

Dinsdag keurde de Kamercommissie Buitenlandse Zaken een resolutie goed van parlementsleden Marianne Verhaert en Goedele Liekens (beiden Open VLD). Over die resolutie moet binnenkort worden gestemd in de voltallige Kamer. 

De vervolging en massale schendingen van mensenrechten kunnen aanleiding geven tot misdaden tegen de mensheid

Resolutie van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken

In die tekst klagen de twee liberale Belgische parlementsleden de willekeurige opsluiting van tot een miljoen leden van de Oeigoerse en andere moslimbevolkingsgroepen in de westelijke Chinese regio Xinjiang aan. De resolutie heeft het over "het risico op een genocide" (al is dat nog vrij vaag), maar roept het communistische regime in Peking ook op om onmiddellijk te stoppen met "de willekeurige detentie van etnische minderheden in "heropvoedingskampen"." 

België staat niet alleen: steeds meer landen klagen de grootscheepse onderdrukking van Oeigoeren en andere groepen zoals Kazachen en Kirgiezen aan in Xinjiang. Een miljoen mensen zouden er in "heropvoedingskampen" opgesloten zitten. Ook wie dat niet is, leeft in een systeem van bezetting en strikte controle door de Chinese overheid. Uiterlijke tekenen van religie (islam) of etnische achtergrond worden "ontmoedigd". Oude stadsdelen zoals in Kashgar worden weggevaagd en vervangen door betonnen woonblokken zoals elders in China.

"België moet fout onmiddellijk rechtzetten"

De woordvoerder van Buitenlandse Zaken in China, Zhao Lijian, is meteen hard van leer getrokken tegen ons land. Zhao eist dat België die "fout" onmiddellijk rechtzet, zoniet dreigt een verslechtering van de relaties tussen België en de Volksrepubliek. Zhao viel ook scherp uit naar volksvertegenwoordiger Samuel Cogolati (Ecolo) omdat die "opzettelijk leugens en valse informatie verspreidt, waardoor de belangen en soevereiniteit van China ernstig geschaad worden". Cogalati had eerder ook een voorstel tot resolutie ingediend, maar dat was "harder" van stijl en het liberale voorstel van Verhaert en Liekens heeft het dus gehaald.

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) heeft meteen gereageerd. In een mededeling verdedigt ze het recht op meningsuiting in het Belgische parlement. Het parlement controleert hier de regering, niet omgekeerd, aldus Wilmès. Tegelijk hamert ze erop dat ze in elk contact met Chinese diplomaten de mensenrechten ter sprake brengt, zowel in Xinjiang als in Hongkong.

In al mijn contacten met China onderlijn ik het belang van de mensenrechten en onze bezorgdheid over Xinjiang en ook Hongkong

Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès

Dit soort bedreigingen en intimidatie -of "wolf warrior"-diplomatie- is de voorbije jaren steeds harder geworden in het Chinese buitenlandse beleid. Peking schuwt de harde woorden niet en dreigt meteen als er kritiek komt op de aanpak in Xinjiang, Hongkong of andere thema's die het belangrijk vindt. 

Toch keert zich dat blijkbaar tegen China zelf. Onlangs riep de Chinese leider Xi Jinping op tot "een meer lief en bescheiden imago om internationaal meer vrienden te maken". Gewoontes veranderen echter niet snel. Op de voorbije toppen van de G-7, de NAVO en de Amerikaans-Europese top van gisteren werd voortdurend opgeroepen om front te vormen tegen China en in mindere mate ook tegen Rusland. Steeds meer landen voeren ook een boycot van producten uit Xinjiang zoals katoen en kleding, omdat die gemaakt zouden zijn door Oeigoerse dwangarbeiders.

Meest gelezen