Coronablog: Duitse CureVac-vaccin blijft hangen op een effectiviteit van 47 procent

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen in ons land is gedaald tot 651. Daarmee duikt de totale bezetting voor het eerst sinds eind september weer onder de 700. Het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen per dag daalt tot, daarmee duikt die onder de grens van 800. En slecht nieuws voor het CureVac-vaccin. Volg de belangrijkste updates in onze coronablog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zware tegenslag voor CureVac-vaccin: slechts 47 procent efficiëntie

Het Duitse biotechbedrijf CureVac kwam vandaag met slecht nieuws over zijn vaccin. Dat zou maar voor 47 procent doeltreffend zijn tegen COVID-19. Dat blijkt uit een grootschalige test. Onder meer de Europese Unie heeft meer dan 400 miljoen dosissen besteld van het vaccin.

Het vaccin blijkt doeltreffend bij jongere mensen, maar niet bij 60-plussers en dat is juist de meest kwetsbare doelgroep. Het bedrijf noemt de vele varianten van het coronavirus als "uitdagend". Vaccins als Pfizer en Moderna zijn meer dan 90 procent effectief.

Volledig gevaccineerd en hoogrisicocontact? Geen quarantaine meer als je negatieve test aflegt

Wie al volledig beschermd is tegen corona en een hoogrisicocontact heeft, hoeft niet meer in quarantaine als hij een negatieve test aflegt. Die versoepeling is goedgekeurd door de verschillende ministers van Volksgezondheid in ons land, op basis van het advies van experten.

Momenteel geldt bij een hoogrisicocontact nog dat je sowieso 7 dagen in quarantaine gaat. Als je op de zevende dag een negatieve test aflegt, dan mag je uit quarantaine. Leg je geen test af na een hoogrisicocontact, dan geldt sowieso een quarantaine van 10 dagen.

Er zijn ook enkele uitzonderingen op de vrijstelling. In het geval van een cluster van besmettingen moeten ook volledig gevaccineerden in quarantaine, net zoals in een woonzorgcentrum of in andere leefgroepen. Volledige gevaccineerden die geen test afleggen na een hoogrisicocontact, gaan ook nog altijd 10 dagen in quarantaine.

De versoepeling geldt niet voor reizigers die terugkeren uit een rode zone.

Tot nu toe zijn al 3,25 miljoen mensen in ons land volledig gevaccineerd, dat is 35,2 procent van de 18-plussers.

Burgemeester Moskou legt vaccinverplichting op aan dienstensector

Wie in Moskou in de dienstensector werkt, zal zich verplicht moeten laten vaccineren tegen het coronavirus. De verplichting geldt voor alle ambtenaren en alle werknemers in het onderwijs, vervoer, sport, cultuur en andere delen van de dienstensector. Dat heeft de burgemeester van de Russische hoofdstad gezegd. Hij hoopt zo de "dramatische" situatie te keren. In de ziekenhuizen van Moskou worden momenteel 12.000 COVID-patiënten verzorgd. "De sterftegraad bereikt het niveau van de pieken die we vorig jaar zagen", zegt burgemeester Sergej Sobjanin.

Het voorbije weekend kondigde hij al aan dat een feestdag afgelopen maandag wordt verlengd tot het einde van de week, om zo de verspreiding van het virus tegen te gaan. Rusland kondigde vandaag bijna 13.400 nieuwe besmettingen en 396 doden aan. Voor Moskou zijn dat er respectievelijk ruim 5.800 en 75.

"We moeten gewoonweg alles doen om zo snel mogelijk massaal te vaccineren en deze vreselijke ziekte een halt toe te roepen en een einde te maken aan de duizenden overlijdens.”

Deze vaccinatieverplichting is een primeur in Rusland. Eerder had president Vladimir Poetin zich tegen een verplichte vaccinatie gekant, maar hij moedigde alle Russen wel aan om zich te laten inenten.

In Moskou zijn nog maar 1,8 miljoen van de 12 tot 13 miljoen inwoners gevaccineerd. In heel het land hebben amper 19 miljoen mensen minstens een eerste dosis gekregen, of minder dan 13 procent van de bevolking. Sinds eind vorig jaar is het Russische vaccin Spoetnik V beschikbaar, maar een groot deel van de Russen staat wantrouwig tegenover het vaccin. In een peiling uit april zei meer dan 60 procent van de bevraagde Russen dat ze niet van plan zijn zich te laten vaccineren.

Vrijwillige inschrijvingen voor vaccin Johnson en Johnson succesvol, ook “grote vaccinatiehonger” bij 16- en 17-jarigen

Al meer dan 9.000 16- en 17- jarigen hebben zich aangemeld op de reservelijst QVAX, voor een coronavaccin. Dat laat het Agentschap Zorg en Gezondheid weten. Normaal gezien worden de 16- en 17-jarigen pas gevaccineerd als alle volwassenen hun eerste prik hebben gekregen. Sinds gisteren kunnen ze zich inschrijven op QVAX, waardoor ze sneller aan de beurt kunnen komen. En dat is een succes, zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V).”De vaccinatiehonger is groot, ook bij 16- en 17-jarigen. Zij zullen uitgenodigd worden wanneer er openstaande sloten in een vaccinatiecentrum zijn. Men zal uiteraard eerst de mensen afwerken die zijn uitgenodigd in de oudere bevolkingsgroepen.”

Intussen hebben ook ruim 60.000 18- tot 40-jarigen zich geregistreerd om een vaccin van Johnson en Johnson te krijgen. 31.000 mensen daarvan zijn jonger dan 25 jaar. Van het vaccin is maar één prik nodig. België voerde recent een leeftijdsgrens van 41 jaar in voor Johnson en Johnson na de dood van een jonge vrouw die was ingeënt met J&J en een bloedklonter kreeg. Maar omdat het om een zeer zeldzame bijwerking gaat, besloot de Vlaamse overheid dat mensen jonger dan 41 vrijwillig kunnen kiezen voor Johnson en Johnson. Het risico is miniem, zegt Vlaams minister Beke. “Ik denk dat heel veel Vlamingen daar zeer nuchter naar kijken en weten dat de voordelen absoluut opwegen tegenover de nadelen”.

WHO houdt verspreiding Lambda-variant in Latijns-Amerika in de gaten

Een coronavariant, de Lambda-variant die tot nu toe vooral in Latijns-Amerika voorkwam, staat sinds vandaag onder speciale observatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De variant werd voor het eerst vastgesteld in Peru in augustus vorig jaar.

"Lambda draagt een aantal mutaties met vermoedelijke fenotypische implicaties, zoals een mogelijk verhoogde overdraagbaarheid of verhoogde resistentie tegen neutraliserende antilichamen", meldt het VN-agentschap in het Zwitserse Genève. Er zijn nog geen betrouwbare studies of definitieve bevindingen beschikbaar.

Coronavarianten worden door de WHO onderverdeeld in varianten die van belang zijn, omdat ze in meerdere landen voorkomen, en zorgwekkende varianten die besmettelijker zijn, moeilijker onder controle te krijgen zijn of tot ernstigere ziektes leiden.

Geen mondkapjes meer op straat in Frankrijk, ook avondklok wordt afgeschaft

In Frankrijk worden de coronamaatregelen versoepeld. Vanaf morgen is het niet meer verplicht om buiten mondmaskers te dragen. Dat heeft premier Jean Castex aangekondigd. Binnen blijft de verplichting wel gelden, en ook op erg drukke plekken zoals bijvoorbeeld een markt, een wachtrij of een stadion. 

De Franse premier zei ook dat de avondklok vanaf zondagavond wordt afgeschaft. Dat is tien dagen vroeger dan verwacht. Nu moeten de Fransen nog binnen blijven van 11 uur 's avonds tot 6 uur ‘s ochtends. Volgens de regering gaan de coronacijfers sneller dan verwacht de goede kant uit. Toch liggen in Frankrijk nog twaalfduizend mensen met corona in het ziekenhuis. Maar ook die cijfers dalen, het is van oktober vorig jaar geleden dat er zo weinig coronapatiënten in de Franse ziekenhuizen lagen. 

Amerikaanse reizigers binnenkort terug welkom in Europa

De Europese Unie wil vanaf eind juni terug reizigers uit de VS en enkele andere landen toelaten. De lidstaten kwamen vandaag overeen om de lijst met landen voor “niet-essentiële reizen” buiten de EU uit te breiden. Nu stond Japan al op die lijst, maar ook onder andere de VS, Israël en Australië worden toegevoegd.

Toeristen uit die landen zouden dan waarschijnlijk weer mogen reizen binnen de Europese Unie zonder strikte maatregelen zoals quarantaine. Ook transits in Europese landen zouden makkelijker worden.

Elke lidstaat kan echter zelf nog beslissen of het die reizigers effectief zal toelaten op haar grondgebied en onder welke voorwaarden. De beslissing van de EU is een Europese aanbeveling en geen verplichting.

Blik op de cijfers: Minder dan 700 mensen in het ziekenhuis, minder dan 800 bevestigde besmettingen per dag

 • Gisteren, op dinsdag 15 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 5.789.685 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 62,8 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 50,3 procent. 3.246.611 van hen zijn volledig beschermd.
 • Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen gevaccineerd zullen worden. 16- en 17-jarige risicopatiënten worden meteen uitgenodigd, sinds 15 juni kunnen andere 16- en 17-jarigen zich aanmelden via QVAX. Daarom geven we vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.
 • Van 9 tot en met 15 juni werden elke dag gemiddeld 45 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 33 procent minder dan de week ervoor. Tussen 2 en 8 juni waren er gemiddeld 67 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - dinsdag 15 juni - meldden de ziekenhuizen 45 opnames (+5 in vergelijking met zondag). 112 patiënten (+90) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op maandag, de eerste dag na het weekend, wat mee de hoge stijging bij de ontslagen verklaart.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 651 covidpatiënten in het ziekenhuis (-72 in vergelijking met wat ze zondag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zondag. Daarmee duikt het de totale bezetting in de ziekenhuizen onder de 700, de laatste keer dat dat gebeurde was op 27 september (654). De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 27 procent.
 • 256 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, -10 in vergelijking met dinsdag. 152 (-4) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 20 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 22 procent.
 • Ter vergelijking: op 20 februari lagen 315 patiënten op intensieve zorg. Dat aantal was het laagste sinds het begin van de derde golf.
 • In de week van 6 tot en met 12 juni overleden elke dag gemiddeld 7 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 6 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor. De teller van het totale aantal doden in ons land staat op 25.099.
 • Tussen 6 en 12 juni werden per dag gemiddeld 764 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 42 procent minder dan de week ervoor. Daarmee duikt het gemiddelde aantal bevestigde besmettingen onder de 800. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.077.087 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 6 en 12 juni werden dagelijks gemiddeld 39.600 tests afgenomen. Dat is 11 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 6 en 12 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 2,4 procent (1,1 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat minder dan 3 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houden het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,77. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) beslist dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Gentenaars moeten drie dagen langer wachten op tweede prik van het Moderna-vaccin

In het vaccinatiecentrum in Gent wordt de tweede prik met het Moderna-vaccin voor heel wat mensen drie dagen uitgesteld. De prik stond oorspronkelijk gepland op 2 juli, maar door onzekerheid over de levering van het vaccin wordt de prik met drie dagen uitgesteld.

Lees meer in het artikel:

Stel vanmiddag je vragen over het coronacertificaat aan De inspecteur van Radio 2

De inspecteur van Radio 2 organiseert vanmiddag om 12.30u een live-sessie over het coronacertificaat in de app van Radio 2. Sven Pichal zal de belangrijkste vragen van luisteraars beantwoorden. De app kan je downloaden via de website van Radio 2.

Meest gelezen