Vooruit

De Vooruit binnenkort misschien Unesco Werelderfgoed

Komt de Vooruit in Gent binnenkort op de Unesco Werelderfgoedlijst? Het zou wel eens kunnen. Want vanuit Denemarken werd een oproep gelanceerd om volkshuizen wereldwijd te stimuleren om erkenning tot erfgoed aan te vragen. De beslissing over de aanvraag wordt verwacht in 2024.

Na een oproep vanuit Denemarken gaan historische volkshuizen wereldwijd hun krachten bundelen voor de erkenning als werelderfgoed. Dit willen ze doen door een gezamenlijke aanvraag bij Unesco. Met de oproep willen de Deense initiatiefnemers een zo groot mogelijke inventaris opstellen van de wereldwijde volkshuizen om zo zoveel mogelijk gebouwen te erkennen als Unesco Werelderfgoed.

Voorwaarden erkenning

De volkshuizen moeten wel aan verschillende voorwaarden voldoen om in aanmerking te komen. Zo zou het alleen gaan om historische volkshuizen die opgericht zijn vóór de jaren ‘50 en beter bekend staan als Workers’ Assembly Halls. Elk gebouw moet opgericht zijn door of voor een arbeidersbeweging, met activiteiten van die beweging. Als het volkshuis nu voor andere doelen wordt gebruikt, moeten de vroegere indeling en architectuur nog altijd zichtbaar zijn. 

Omdat de Vooruit aan de voorwaarden voldoet, kreeg het de vraag van de Deense initiatiefnemers. “Gent kent een lange traditie van volkshuizen, waarvan het Feestpaleis van Vooruit uit 1913 een hoogtepunt was”, vertelt Geert Van Goethem van het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. “De erkenning als Unesco Werelderfgoed verbindt ons met gelijkaardige gebouwen wereldwijd en zet ons aan om nog meer werk te maken van de ontsluiting van dit fascinerend erfgoed”, voegt Franky Devos van Kunstencentrum Vooruit toe. 

Het aanvraagdossier zal ingediend worden in 2023 bij Unesco in Parijs. De beslissing wordt verwacht in 2024.

kasto80

Meest gelezen