Infrabel

Dendermonde is de eerste stad in ons land met roodlichtcamera’s voor een overweg

Vanaf vandaag staat er in Dendermonde een flitspaal aan een overweg in Oudegem. De roodlichtcamera’s zijn een proefproject van spoorwegbeheer Infrabel. Mensen die de overweg overrijden als de lichten al rood zijn, riskeren vanaf nu een fikse boete. 

In de stad Dendermonde worden voor het eerst in België roodlichtcamera’s gebruikt aan een overweg. Er zijn nog altijd automobilisten die de verkeersregels aan overwegen niet respecteren. Ze stoppen niet altijd als de bel gaat en het rode licht al brandt, en proberen de sporen nog over te rijden, terwijl de slagbomen al naar beneden komen. 

Roekeloos rijgedrag

Met de roodlichtcamera’s hoopt Infrabel het aantal ongevallen aan die overweg in oudegem alvast te verminderen. “Vorig jaar gebeurden er 23 ongevallen aan een overweg, waaronder 9 met dodelijke slachtoffers. Deze cijfers liggen lager dan het jaar ervoor, maar door corona was er ook minder verkeer. Toch gebeurt er gemiddeld één ongeval per week aan een overweg", vertelt Frédéric Petit van Infrabel. 

De eerste flitspaal komt op een drukke weg in Oudegem. En zo'n flitspaal is daar echt wel nodig, zegt een buurtbewoner: "Ze rijden hier zomaar zigzaggend door de slagbomen". Meer over de flitspaal in deze reportage van "Het journaal". Lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Primeur voor Oudegem

Dendermonde is de eerste stad waar de flitscamera’s komen. De stad werd in overleg met de politie en Infrabel gekozen tot pilootstad. Vanaf vandaag zijn er twee roodlichtcamera’s actief voor het spoor aan de overweg van de Oudegemsebaan in Dendermonde. “We kozen voor deze locatie aangezien hier veel trein- en wegverkeer is. Daarnaast blijkt uit voorgaande metingen dat de overweg een hotspot is voor roodlichtovertredingen”, legt Frederic Petit uit. Twee jaar geleden waren er op die plek maar liefst 862 roodlichtinbreuken in 19 dagen tijd. Dat zijn er zowat 45 per dag.

 Dendermonde plaatste voordien al extra verkeerlichten om gevaarlijke situaties op het kruispunt te vermijden. Ondanks de lichten was er nog ruimte voor verbetering. De stad is dan ook zeer tevreden met de extra camera’s. “Dit is een heel gevaarlijk punt. Hopelijk zorgen de flitspalen ervoor dat niemand zich nog op de sporen begeeft bij rood licht, want de gevolgen zijn vaak fataal” geeft burgemeester Piet Buyse mee. 

(Lees verder onder de afbeelding)

 

Infrabel

Sancties

De slimme camera’s hebben een overzichtscamera en automatische nummerplaatherkenning. Hierdoor kunnen weggebruikers die de verkeersregels overtreden geregistreerd worden.  Bestuurders die ondanks de rode lichten toch nog de sporen overrijden, riskeren een boete tot 4000 euro en een rijverbod tot 5 jaar.

Aan de hand van het proefproject hoopt Infrabel in de toekomst nog meer roodlichtcamera’s aan andere overwegen in België te plaatsen. Ook is het de bedoeling dat er ook in de Waaslandhaven in Oost-Vlaanderen en in Wallonië nog proefprojecten met roodlichtcamera’s worden opgestart. 

kasto80

Meest gelezen