Ook burgemeester Tommelein liet het zich smaken
Radio 2

Eerste maatjes van dit seizoen aangekomen in Oostende: "ideaal om door te spoelen met een sterk witbier"

In Oostende zijn vanmiddag de eerste maatjes van het seizoen aan land gekomen. De traditie van de eerste maatjes wordt al 46 jaar in ere gehouden door het Maatjescomité. De visjes werden gedegusteerd door Wendy Van Wanten en komiek Luc Caals.

In Oostende zijn de eerste maatjes die dit seizoen aan land werden gebracht officieel in ontvangst genomen. Dat gebeurde deze keer aan het Kursaal en niet zoals anders aan de Visserskaai. 

Maatjes zijn een delicatesse die iedereen nog kan betalen
Luc Caals, komiek en peter van het Maatjescomité

Meter Wendy Van Wanten en Peter Luc Caals mochten ze als eerste proeven en reageerden enthousiast. "De maatjes hebben een vetpercentage van rond de 20 procent", zegt Luc Caals, "wat goed is. Zelf eet ik er toch zeker om de 2 dagen, onder meer omdat ze zo goed zijn voor de stem. Dat is bewezen. Wat ik er ook zo fijn aan vind, is dat het een delicatesse is die iedereen nog kan betalen." 

Degustatietips

Voor wie nog nooit eerder een maatje durfde proeven, heeft Caals wat tips: "Je houdt hem aan het staartje vast en laat hem dan zachtjes naar binnen glijden. Ideaal is als je het visje achteraf kan doorspoelen met een sterk witbier of een goeie jenever."

Meest gelezen