Steeds meer landen versoepelen mondmaskerplicht: wanneer verdwijnt het masker uit ons straatbeeld? 

Steeds meer landen versoepelen de mondmaskerplicht. Zo is het in Frankrijk vanaf morgen niet meer verplicht om in open lucht een mondmasker te dragen, behalve op drukke plekken. Ook Nederland overweegt om de mondmaskerplicht in publieke ruimten sneller dan gepland af te schaffen. Is ook in ons land het einde van het mondmasker in zicht?

Jawel, ook in ons land wordt de mondmaskerplicht momenteel al volop afgebouwd. Sinds 9 juni hebben heel wat Vlaamse centrumsteden de regels op het dragen van een mondmasker versoepeld. Vaak zijn mondmaskers enkel nog verplicht op drukke plaatsen, zoals markten en winkelstraten. 

Ook het Brussels Gewest heeft de mondmaskerplicht in de openbare ruimtes al geschrapt op 9 juni. Ook hier: met uitzondering van drukke plaatsen waar onvoldoende afstand kan worden bewaard.

"De algemene mondmaskerplicht bestaat inderdaad op veel plaatsen niet meer", bevestigt viroloog Steven Van Gucht in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Er zijn nog wat uitzonderingen, meestal zijn het de burgemeesters die dat bepalen."

"Wat mij betreft, had die algemene mondmaskerplicht er nooit moeten komen. Op straat kan je meestal wel voldoende afstand houden en zijn de risico's heel beperkt. Dat men die regel toch heeft ingevoerd, is wellicht omdat het een duidelijke regel is. Het maakt ook de ordehandhaving eenvoudiger. Maar heel vaak was het niet nodig, op straat of in het park bijvoorbeeld."

Binnen en op het openbaar vervoer zullen mondmaskers nog belangrijk blijven
Steven Van Gucht, viroloog

Volgens Van Gucht zullen de mondmaskers in bepaalde gevallen wel nog een tijdje belangrijk blijven. "Zeker binnen. Daar zijn mondmaskers veel nuttiger dan buiten. In winkels bijvoorbeeld, het openbaar vervoer, een postkantoor..."

"Er zijn ook nog altijd veel mensen niet gevaccineerd. Of risicopatiënten die nog maar één dosis gekregen hebben en nog niet volledig beschermd zijn", zegt Van Gucht. "Naarmate de vaccinatiegraad stijgt en de epidemie in de goede richting blijft gaan, moet alles eens herbekeken worden. Maar in binnenruimtes, op het openbaar vervoer bijvoorbeeld, daar blijven mondmaskers toch wel belangrijk."

Herbeluister het volledige gesprek met Steven Van Gucht uit "De wereld vandaag" op Radio 1:

Jan Jambon: "Mondmasker en sociale afstand loslaten tegen 1 september"

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil tegen 1 september de mondmaskers en sociale afstand zien verdwijnen. "Het streefdoel van Vlaanderen blijft om tegen 1 september naar een zo goed als normaal leven terug te keren. Het loslaten van de mondmaskers en de sociale afstand horen daarbij" , zei Jambon vanmiddag in het Vlaams parlement. "Zelfs in augustus moet dat al mogelijk zijn als er wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden."

Jambon zei ook nog dat het Overlegcomité vrijdag rekening moet houden met de goede coronacijfers en de snel stijgende vaccinatiegraad. "Ik ga vrijdag proberen om de maatregelen voor juli en augustus zo dicht mogelijk bij het Vlaamse plan van de vrijheid te krijgen. Als we ons gezond verstand blijven gebruiken, is het einde van de donkere tunnel in zicht." 

Herbekijk het volledige antwoord van minister-president Jan Jambon tijdens het vragenuurtje in het Vlaams parlement:

Videospeler inladen...

Ook Egbert Lachaert, voorzitter van Open VLD, is voorstander om zo snel mogelijk de voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus verder af te bouwen. "Moet vroeger kunnen", schrijft hij op Twitter als reactie op Jambon die tegen 1 september af wil van de mondmaskers en sociale afstand.

Meest gelezen