AFP or licensors

Premier De Croo, Petra De Sutter en commissievoorzitter von der Leyen klagen Hongaarse anti-LGBTQ+-wet aan 

De Europese Commissie gaat onderzoeken of de nieuwe omstreden anti-LGBTQ+-wet uit Hongarije in strijd is met de Europese wetgeving. Dat schrijft Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op Twitter. De Hongaarse wet verbiedt dat er gepraat wordt over holebi- en transgenders in het bijzijn van minderjarigen. Ook premier Alexander De Croo, vicepremier Petra De Sutter (Groen) en de staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) klagen de wet aan.

"Zeer bezorgd over de nieuwe wet in Hongarije", schrijft Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen op Twitter. "Ik geloof in een Europa dat diversiteit omarmt, en het niet verbergt voor onze kinderen. Niemand mag gediscrimineerd worden op basis van seksuele geaardheid."

De nieuwe anti-holebiwet uit Hongarije blijft voor verontwaardigde reacties zorgen. De Europese Commissie gaat nu onderzoeken of de Hongaarse wet niet in strijd is met de Europese wetgeving.

Ook premier Alexander De Croo (Open VLD) is erg ontstemd over de nieuwe wet die goedgekeurd is door het Hongaarse parlement. "Laat mij duidelijk zijn: er is in Europa geen plaats voor homohaat of discriminatie van de LGBTI-gemeenschap. Holebirechten zijn mensenrechten, en dat zijn de fundamenten van onze Unie", zei De Croo in de Kamer. 

Voor De Croo bewijst de situatie in Hongarije dat het nieuwe rechtsstaatmechanisme van de EU moet worden toegepast. Hij gaat de Europese Commissie daarop aanspreken.

De wet die de "promotie" van homoseksualiteit verbiedt, werd gisteren goedgekeurd, op voorstel van de regerende conservatieve partij Fidesz van premier Viktor Orban. Premier De Croo zei ook dat de minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de kwestie volgende week dinsdag ter sprake zal brengen op de Europese ministerraad Algemene Zaken. 

"Wij zijn hierover ook in gesprek met andere landen, met name de Benelux-landen, en hopen dat andere zich daarbij zullen aansluiten", zei De Croo in het federaal adviescomité voor Europese aangelegenheden.

Volgens de premier moet de Europese Commissie - als "hoeder van de fundamentele rechten" - nu haar rol spelen en zal hij haar daar ook op aanspreken. Zo zou de Commissie het nieuwe rechtsstaatmechanisme kunnen activeren: een 'conditionaliteitsstelsel' dat de uitbetaling van Europese subsidies aan lidstaten koppelt aan de naleving van de rechtsstatelijk principes.

"Het is belangrijk dat we zo'n mechanisme hebben", zei De Croo. "De situatie in Hongarije toont de noodzaak aan van de uitvoering van het conditionaliteitsstelsel."

"No pasarán"

Ook Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders betreurt de nieuwe Hongaarse wet. "Bij het vormen van hun eigen identiteit, moeten de jongere generaties toegang hebben tot informatie die een moderne en echte open samenleving reflecteert, in al haar diversiteit. Niemand mag worden gecensureerd", schrijft hij in een tweet, die hij afsluit met een regenboogvlag.

"Europa zal voor iedereen zijn of zal niet zijn", klinkt het in een video van vicepremier Petra De Sutter en staatssecretaris voor Gelijke kansen, Gendergelijkheid en Diversiteit Sarah Schlitz (Groen). Ook zij reageren bezorgd. "Iedere LGBTQ+-persoon verdient dezelfde rechten en vrijheden als elke andere persoon", klinkt het bij Schlitz. "Een rode lijn is hier overschreden, ¡No pasarán!", zegt De Sutter ten slotte. 

Bekijk hier het interview met vicepremier Petra De Sutter in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen