Radio 2

Expositie "The Sustainist Gaze" in Z33: "Foto's gemaakt van planten en kunst door kevers"

Tot eind augustus kan je in Hasselts kunstencentrum Z33 naar de tentoonstelling "The Sustainist Gaze" van fotograaf Kristof Vrancken gaan kijken. Met natuurlijke materialen zoals groenten, bessen of planten, creëert hij zijn foto's en dat kan je best letterlijk nemen.

De foto's die Kristof Vrancken maakt, worden gedrukt met een emulsie van planten. Zo zijn er foto's gemaakt van rodekool, blauwe bessen of algen. "De plant komt altijd uit het gebied waar de foto gemaakt is. De rodekolen worden bijvoorbeeld in Genk door vrijwilligers geteeld", vertelt fotograaf Kristof Vrancken. "Het proces kan wel even duren. De foto gemaakt van klaprozen duurde twee weken om te maken en die van bosbes zelfs twee maanden. Het is een traag en arbeidsintensief proces, maar daarom net zo waardevol."

Luister hier naar het gesprek met fotograaf Kristof Vrancken en Jan Mampaey van het Provinciaal Natuurcentrum:

Letterzetter maakt kunst

In een andere zaal van het kunstencentrum waan je je even in een naaldbos. Naast planten maakt Vrancken gebruik van opvallende stukken schors van naaldbomen. "Deze schors is aangetast door letterzetters. Dat zijn kleine kevers die zich tussen de schors van de naaldbomen ingraven en zo een bijzonder patroon van hiërogliefen creëren", vertelt Vrancken. "Het is heel mooi, maar ook erg schadelijk voor de bomen."

Beluister hier het volledige gesprek over de letterzetter met Kristof Vrancken en Jan Mampaey:

"Wij beschouwen het niet als een mooi natuurfenomeen", lacht Jan Mampaey van het Provinciaal Natuurcentrum. "De letterzetters maken gangetjes en leggen daar eitjes in. De larves die uitkomen, graven op hun beurt nieuwe gangetjes en zo wordt dit patroon gevormd. Maar de fout ligt eigenlijk bij de mens: productiebossen met fijnsparren worden aangelegd op plaatsen waar ze niet thuishoren. De fijnspar droogt dan snel uit en het kevertje brengt slechts de genadeslag toe." 

Wie de expositie "The Sustainist Gaze" zelf wil gaan bezoeken, kan nog tot 22 augustus terecht in Z33 Hasselt.

Radio 2

Meest gelezen