Videospeler inladen...

Vlaams Parlement stemt voor onderzoekscommissie na fel debat over PFOS-schandaal: "3M blijft aansprakelijk"

Er komt een parlementaire onderzoekscommissie over het PFOS-schandaal in Zwijndrecht. Dat heeft het Vlaams Parlement beslist na een fel debat over de rol van de Vlaamse regering in het vervuilingsdossier. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukte dat 3M, dat jarenlang schadelijke PFOS heeft geproduceerd in Zwijndrecht, verantwoordelijk blijft voor de sanering van de gronden.

Wie wist wat en wanneer? En hoe kan een herhaling worden voorkomen? Allemaal pertinente vragen waarover een parlementaire onderzoekscommissie zich dus zal moeten buigen. Alle partijen in het Vlaamse Parlement stemden voor zo'n commissie.

3M blijft aansprakelijk en is saneringsplichtig

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"Deze Vlaamse regering en de vorige Vlaamse regering hebben altijd transparant gecommuniceerd", aldus Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens het debat. Toch blijven er tal van vragen. Jambon zegt dat zijn regering loyaal zal meewerken aan die onderzoekscommissie die antwoorden op die vragen zal moeten zoeken.

Jambon had ook een waarschuwing in verband met Oosterweel, dat hij een van de belangrijkste mobiliteits- en leefbaarheidsprojecten van West-Europa noemt. "Laten we niet vergeten welke lange weg we in dat dossier hebben afgelegd", betoogt Jambon. "Ik roep dan ook op om voorzichtig te zijn met voorbarige conclusies." 

Over de beruchte dading tussen Lantis en 3M is Jambon duidelijk. "Dit doet geen afbreuk aan het feit dat conform het bodemdecreet de saneringsplicht altijd op het betrokken bedrijf zal rusten." Dat beaamt ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): "3M blijft aansprakelijk en is saneringsplichtig." Het principe van "de vervuiler betaalt", dus. 

Waarom heeft men niet even snel gehandeld in het belang van mensen als in het belang van de voortgang van wegenwerken?"

Vlaams Parlementslid Freya Van den Bossche (Vooruit)

"De burger kijkt naar ons en wil duidelijkheid", zegt fractieleider Willem-Frederik Schiltz (Open VLD).  Als een van de woordvoerders van de meerderheid is ook hij niet mals voor 3M. "In een fier Vlaanderen waar we het creëren van welvaart hoog in het vaandel voeren, kan geen plaats zijn voor bedrijven die denken snel winst te maken op de kap van de volksgezondheid."

De oppositie is niet overtuigd door de uitleg van de ministers. "Velen waren op de hoogte, maar niemand schoot in actie", sneert fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). Mieke Schauvliege stelt vast dat er afspraken worden gemaakt over de graafwerken voor Oosterweel, maar vraagt zich af of de veiligheid voor de omwonenden wel kan worden gegarandeerd. 

"Waarom vond deze regering het niet de moeite om vóór afgelopen maandag mensen in te lichten over de risico's voor hun gezondheid", legt Freya Van den Bossche (Vooruit) de vinger op de wonde. "Waarom heeft men niet even snel gehandeld in het belang van mensen als in het belang van de voortgang van wegenwerken?"

Wat we hier vandaag horen, tart elke verbeelding

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA)

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wist het Parlement wel te melden dat er volgens het kankerregister geen bijkomende PFOS-gerelateerde kankers zijn vastgesteld. Al moet Beke ook toegeven dat er nog bloedonderzoek moet gebeuren.

"Voor mij primeert de volksgezondheid absoluut", aldus Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD). Ze verzekert dat ze bijkomende veiligheidsmaatregelen op de Oosterweelwerf niet zal schuwen, mochten die nodig blijken. 

Toch viel het op dat Peeters naar eigen zeggen niet op de hoogte was van de dading tussen bouwheer Lantis en 3M. Nochtans zei CEO Luc Hellemans van Lantis gisteren dat Lantis steeds transparant is geweest en dat er twee regeringscommissarissen in zijn raad van bestuur zitten. "Hallucinant", vinden fractieleiders Björn Rzoska (Groen) en Hannes Anaf (Vooruit). 

"Wat doen die regeringscommissarissen", vraagt Anaf zich af. "Wat we hier vandaag horen, tart elke verbeelding", reageert fractieleider Jos D'Haese (PVDA). "Lantis opereert onder de verantwoordelijkheid van een raad van bestuur", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), in de vorige regering verantwoordelijk voor Lantis. "Niet alle overeenkomsten vormen voorwerp van discussie in de Vlaamse regering." Ook hier nog geen duidelijke antwoorden, dus.

Vandaag zijn jullie hier bezig met verstoppertje te spelen

Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen)

Het moge duidelijk zijn: de Vlaamse regering worstelt met het PFOS-schandaal en er blijft enorm veel onduidelijkheid. "De verantwoordelijkheidszin is volledig zoek", vindt Hannes Anaf (Vooruit). "Mensen in Zwijndrecht zitten in grote zorg, weten sinds enkele weken wat hen overkomt, en vandaag zijn jullie hier bezig met verstoppertje te spelen", klaagt Mieke Schauvliege (Groen) aan.

Meest gelezen