Vlaming tevreden over zijn gemeente, maar voet- en fietspaden blijven pijnpunten: bekijk 300 cijfers over jouw gemeente

Drie op de vier Vlamingen zijn tevreden over hun gemeente of stad. Dat blijkt uit de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor van de Vlaamse overheid. Uit deze bevraging bij 150.000 inwoners blijkt ook dat zwerfvuil en verkeer bovenaan de ergernissenlijst van de Vlaming blijven staan. Alle gegevens uit het onderzoek, ook van jouw gemeente, zijn online te raadplegen.

Met de Gemeente-Stadsmonitor peilt de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over allerlei lokale beleidsthema's, gaande van armoede tot wonen en van verkeer tot diversiteit. In september en oktober vorig jaar vulden 150.000 inwoners deze vragenlijst in. 

Voor de Vlaamse stads- en gemeentebesturen zijn de resultaten van de monitor altijd een instrument om hun beleid te evalueren en eventueel bij te sturen. Volgens Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) bevat de monitor voor de lokale besturen "een schat aan informatie". "Niet alleen om te weten wat we goed of minder goed doen, maar vooral om ermee aan de slag te gaan."

Tevreden en trots

Uit de nieuwe bevraging blijkt dat drie op de vier inwoners tevreden zijn over hun gemeente of stad. De meest trotse inwoners wonen in Brugge, Koekelare, Zutendaal en Knokke-Heist. 

De gemeentebesturen die het meeste vertrouwen genieten zijn die van Vorselaar, Glabbeek, Herne, Knokke-Heist, Zuienkerke en Leuven. Leuven scoort het beste van alle centrumsteden.

Hoeveel vertrouwen er in jouw lokale bestuur is, kan je bekijken door hieronder op je gemeente of stad te klikken (lees verder onder de kaart):

Wat minister Somers het meest opvalt, is dat de lokale besturen het meeste vertrouwen krijgen van alle bestuursniveaus. “34 procent van de mensen zeggen uitdrukkelijk dat ze veel vertrouwen hebben in hun lokaal bestuur en slechts 21 procent zegt weinig vertrouwen te hebben.” 

Vergelijken we dat met de hogere bestuursniveaus, dan zien we dat het Vlaamse niveau slechts 16 procent vertrouwen krijgt van de burger en federaal is dat een schamele 11 procent. (Lees verder onder de grafiek.)

Zwerfvuil en verkeer

De openbare ruimte is heel belangrijk voor de Vlaming, maar hier zien we een aantal ergernissen opborrelen: zwerfvuil en verkeer staan bovenaan onze lijst van ergernissen. 

"Hinder door te snel rijden en zwerfvuil wekken bij de inwoners het meeste ergernis op. Vier op de tien inwoners geven aan er vaak last van te hebben", zegt Hilde Schelfaut, projectleider van de Gemeente-Stadsmonitor. 

De staat van de voet- en fietspaden blijft ook een pijnpunt. De helft van de burgers is hier niet tevreden over en vindt dat er niet genoeg fietspaden zijn. Opmerkelijk is ook dat amper vier op de tien inwoners oordeelt dat naar school fietsen veilig is voor de kinderen, al evolueert dat cijfer licht positief. (Lees verder onder de grafiek.)

Veilig in eigen buurt

Verder blijkt dat acht op de tien inwoners tevreden zijn over het contact in hun buurt. Zeven op de tien voelt zich ook thuis in zijn buurt en vertrouwt de buren. 

Verder staan vier op de vijf inwoners neutraal tot positief tegenover mensen van verschillende herkomst. Maar dat betekent ook dat één op de vijf inwoners daarover een negatieve houding heeft. In de 13 centrumsteden is er meer openheid voor diversiteit.

Website

Alle informatie uit de Gemeente-Stadsmonitor - ruim 300 cijfers per gemeente - is online terug te vinden, op een nieuwe website: gemeente-stadsmonitor.vlaanderen.be.

Gemeentebesturen en burgers kunnen daar alle verzamelde data raadplegen en downloaden.

Meest gelezen