James Arthur Photography

Gent haalt toegangsknop aan Westerbegraafplaats weg in strijd tegen hangjongeren

Gent verwijdert de automatische toegangsknop aan de Westerbegraafplaats om mogelijke overlast met hangjongeren er te beperken. Na de openingsuren gaat het begraafpark op slot maar tot nu toe konden bezoekers met een knop toch nog naar buiten, daar werd misbruik van gemaakt. De stad haalt de knop nu weg. 

De Westerbegraafplaats is één van de mooiste begraafplaatsen van Vlaanderen en heel wat funerair erfgoed, ze wordt de Gentse "Père-Lachaise" genoemd.  Gent hervormde de plek tot parkbegraafplaats en plaatste er onder meer ook zitbanken. Er zijn groenzones waar mensen rustig kunnen verpozen. Overdag is de Westerbegraafplaats voor iedereen open, 's avonds gaan de poorten dicht. Om te voorkomen dat mensen er zouden vast raken, voorzag de stad een automatische knop aan de binnenkant van de toegangspoort. Gent haalt die nu weg na meldingen van overlast én commotie over hangjongeren op de begraafplaats. 

Misbruik door hangjongeren

De knop werd door enkelingen misbruikt en daarom neemt de stad de maatregelen. "We kregen inderdaad meldingen dat jongeren net voor sluitingstijd binnen gingen en via de knop later vrienden binnen lieten", zegt schepen Isabelle Heyndrickx. "Of er ook echt sprake is van overlast is moeilijk hard te maken. We hebben nooit meldingen van sluikstort of andere zaken opgemerkt. Maar we moeten als stad de leefbaarheid bewaken. Daarom nemen we deze beslissing. Liever dit dan camera's." 

Omwonenden en bezoekers zullen de komende dagen extra geïnformeerd worden. "Het is nooit de bedoeling dat er iemand vast komt te zitten, we gaan de politie ook vragen om extra te gaan kijken om mensen te bevrijden die er toch zijn achtergebleven." 

Geen link met verkrachtingszaak

Stad Gent benadrukt dat er al langer discussie was over de knop. De Westerbegraafplaats kwam enkele weken geleden in het nieuws na een mogelijke verkrachtingszaak waarbij het jonge slachtoffer uit het leven stapte. Er werd toen ook naar de hangjongeren gewezen die op de begraafplaats zouden rondhangen. "Ik wil benadrukken dat deze beslissing los staat van dat verhaal. We waren hier al langer mee bezig", zegt Heyndrickx nog. 

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan bellen naar het gratis nummer 1813 of surfen naar www.zelfmoord1813.be.

Heb je nood aan een gesprek? Dan kan je terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106 of via chat op www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via awel.be.

kasto80

Meest gelezen