All rights reserved (c) 2021

Gent wil meer moslimbegraafplaatsen "Op de Westerbegraafplaats zou dat ideaal zijn"

Gent gaat nieuwe locaties zoeken waar moslims begraven kunnen worden. Momenteel is er in Gent maar 1 begraafplaats voor moslims, in deelgemeente Zwijnaarde.

Gent gaat bekijken of het nieuwe moslimbegraafplaatsen kan aanleggen. De enige moslimbegraafplaats ligt in Zwijnaarde, maar raakt stilaan vol. "In Gent beschikken we momenteel enkel op het kerkhof van Zwijnaarde over enkele naar Mekka gerichte percelen", zegt schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V). “Die moslimbegraafplaats bestaat al sinds 2007, en momenteel zijn er 418 moslimgraven. Er zijn nog 114 plekken vrij voor volwassenen en 35 voor kinderen. Dus er is voorlopig nog plaats, maar we willen toch bekijken of we ook op andere begraafplaatsen naar Mekka gerichte percelen kunnen voorzien."

De Westergraafplaats is de grootste van Gent en ligt ook in een buurt waar veel moslims wonen
Schepen Isabelle Heyndrickx

Westerbegraafplaats

"We denken dat de Westerbegraafplaats de beste locatie is om een nieuwe moslimbegraafplaats in te richten", zegt Heyndrickx. "Dat is de grootste begraafplaats van Gent, en die ligt ook in een buurt waar veel moslims wonen. Dus we gaan bekijken of we daar percelen kunnen vrij maken."

Vooral Bulgaarse en Roemeense moslims

De vraag naar extra moslimbegraafplaatsen komt vooral van moslims uit Bulgaarse en Roemeense gemeenschappen in Gent. Voor Turkse en Marokkaanse moslims ligt dat iets moeilijker. Zij gaan meestal naar begraafplaatsen in hun land van herkomst. Dat komt omdat de vergunningen voor graven in België niet voor eeuwig zijn,  en ze hebben ook vaak al een repatriëringsverzekering.

"We volgen de vraag op de voet", benadrukt schepen Heyndrickx. "We zien de voorbije jaren toch een stijging. Dit jaar hadden we al 32 moslimbegrafenissen. Dus om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, willen we zeker extra moslimbegraafplaatsen voorzien."

kasto80

Meest gelezen